Asperger szindróma

Fiam 1984-ben egészséges csecsemőként született. 2-3 éves kora körül vettük észre, hogy kicsit másabb, mint a vele korabeli gyerekek. Megnyilvánult ez a beszédében (mondat összetételek) , viselkedésében. Visszahúzódóbb lett, később pedig sehol sem tudott beilleszkedni közösségekbe. A furcsa viselkedése miatt mindenhol piszkálták, bántották, kiközösítették. Jártunk már nagyon sok pszichológusnál, pszichiáternél, de érdemi segítséget sehol sem adtak, nem tudták megmondani mi a baja. Felnőtt emberként sem tud beilleszkedni, munkahelyén is konfliktusai vannak a munkatársakkal. Szeretne társas kapcsolatot, de nem képes rá. Lányok csak kihasználják. Olvastam az Asperger szindrómáról, és az abban leírt viselkedési forma sajnos a fiamnál mind jelen vannak. Hova fordulhatnánk konkrétan ez ügyben, hogy érdemi segítséget kapjunk? Milyen lehetőségek vannak az ilyen betegségnél, hogy változzon a szocializáltsága? Anyaként összeszorul a szívem, hogy látom a napi kudarcélményeit, konfliktusait, szorongását. Szeretném ha kiegyensúlyozottabb lenne, és végre szerető társra lelne, hogy boldog élete lehessen. Még egy kérdés. Védőoltás is előidézhette nála ezt a kórképet? Ő még a régi típusú vakcinákat kapta anno.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Diószegi Judit válasza Asperger-szindróma témában

Kedves Kérdező!

Az Asperger-szindróma diagnózisát általában gyermekkorban gyermekpszichiáter szokta felállítani. Mivel fia már felnőtt korú, így felnőtt pszichiátriai szakrendelést kellene felkeresniük. Léteznek speciális, autizmussal foglalkozó szakrendelések, gondozók, terápiás házak, de az ilyen helyekre általában beutaló és/vagy előjegyzés szükséges, ezért először a pszichiáter felkeresése indokolt. A speciális gondozókban egyénre szabott pszichoterápiát tudnak nyújtani, mely segítséget nyújthat fiának, hogy könnyebben tudja élni életét. Az Asperger-szindróma kialakulásában többféle gén játszik szerepet, illetve feltételezik az öröklődés mellett a tehes anyát ért káros hatásokat is (oltás nem) .

Kérdés: 2011. január 09., 12:25; Megválaszolva: 2011. január 11., 15:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám
Miért érzem ezt