Gátlásos lesz? Tényleg ennyire fél vagy csak hisztivel társul?

5 éves kisfiamnak nagyon kényes téma fürdésnél a pucuja. Nem engedi mosni, ő magának sem mer hozzá nyúlni. Ez azóta van mióta doktornéni "feltépte" neki, mert le volt még tapadva egy kicsit (2 és fél éves korában) . Egy éves korában vágta neki mert begyulladt, de csak félig, (ekkor még nem volt gond, erre nem emlékszik) majd később ismét begyulladt neki, ekkor csinálta meg neki doktornéni, erre viszont már nagyon emlékszik. Eleinte nem volt annyira nagy gond, szépen meg lehetett vele beszélni a dolgokat, tudja hogy meg kell mosni, most viszont ahogy egyre nő, egyre nagyobb sírásokkal társul a pucumosás. Nekem nem is engedi hogy hozzá nyúljak (emlékszik rá hogy én "bántottam a pucuját" mikor kisebb volt, én húzogattam neki, hogy ne legyen letapadva) , apa sem segíthet neki, ő is csak elmagyarázhatja, de őt sem mindig hallgatja meg. Nem tudom eldönteni hogy ez csak hisztivel társul neki ez a félelem, (most eléggé lázadó, hisztis korszakban van) vagy tényleg ennyire fél, ha valaki hozzányúl neki? Van hogy remegve sír, annyira nem akarja, hogy megmossuk. Most már nagyon kezdek aggódni, hogy ha tényleg ennyire fél ettől, akkor nehogy nagyobb korában (esetleg felnőtt korára) nagyon gátlásos legyen ebből kifolyólag. Hogyan segíthetnénk neki abban hogy elmúljon ez a félelme? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza pszichés probléma témában

Kedves Anyuka!

A kisfia viselkedése valós félelmet tükröz, és azt gondolom, nem csak hisztiről van szó. A korábbi élmények élénken ott élhetnek a kis fejében. Ebben a korban a kicsik nehezen tudják megfogalmazni, mi zajlik bennük, mit éreznek, mitől félnek. Ezért ha megkérdezi őt, nem tudja megmondani, mi a baja pontosan. Viszont játék közben nagyon jól megjelenítik már ebben a korban az érzéseiket, a félelmeiket. Ezért próbáljon meg vele játszani, rajzolni, bábozni, a téma legyen a doktornéni, vagy a fürdés, és mosakodás, a „pucumosást” is beleértve. A téma adott, a szereplőket segíthet kiválasztani a kisfiúnak, a történetet viszont már ő alakítja. Ezek a játékok sokszor segítenek megszabadulni a belső lelki feszültségektől, abban pedig mindenképpen segítenek Önnek, hogy jobban megértse, mi is lehet a kisfiú problémája. A gyermekek három éves kor körül lépnek abba a fejlődési szakaszba, amelyben felfedezik a saját nemük és az ellentétes nem közti testi különbséget. Egyes pszichológiai elméletek szerint a fiúk ebben a korban azt hiszik, eredetileg a lányoknak is volt péniszük, de azt büntetésből levágták. A kasztrációs szorongás a kisfiúk attól való félelme, hogy ha helytelenül cselekszenek, illetve valamiképpen kivívják apjuk ellenszenvét, ha a szülők haragszanak rájuk, őket is kasztrálni fogják. Elképzelhető, hogy a kisfiuknál ezért is volt olyan traumatikus a feltépés élménye, és ezért olyan félelemteli, ha valaki hozzá akar nyúlni. Játszanak erről sokat, meséljen neki, építse be a kedvenc meséibe ezt az élményt, hogy ilyen megtörtént a kedvenc főhősével is, stb. Emellett el kell neki magyaráznia, hogy a mosakodás pont azt a célt szolgálja, hogy ne legyen később probléma, ebből nem engedhet, hiszen ha újra begyullad, akkor csak még nagyobb lesz a trauma a kicsinek. Minden egyes fürdés után legyen valamilyen kis jutalom, tárgyi jutalom, vagy közös játék, bármi, aminek a kicsi örül. A jutalom akkor jár, ha sikerül megmosnia pucuját. Fontos, hogy a jutalom NE csak akkor járjon, ha nem sír. Már a fürdés előtt lehet neki erről mesélni, fürdés közben is, hogy legyen mit várnia. Ha a félelme nem oldódik a következő hónapok alatt, érdemes gyermekpszichológust felkeresni a problémával!

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2010. december 29., 13:33; Megválaszolva: 2011. január 03., 13:09
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám
Miért érzem ezt