• Gyermekem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor nő/doktor úr. Magamról? 32éves vagyok 4 éve elvált és van egy 8 éves kis fiam. A fiamról szeretnék kérdezni. Alakulóban lévő párkapcsolatom van.A párom minden nap eljön hozzánk és játszanak a gyerekkel,elvannak együtt addig a pillanatig amíg a párom hozzám nem ér,át nem ölel,puszit nem ad. A fiam ezt meglátja elkezd teljesen máshogy viselkedni. Pl: közénk áll,elkezd engem ölelgetni,a párom kezét leveszi rólam.Leskelődik utánam amikor magára hagyjuk.Néha elkezd hisztizni,hogy nem érhet hozzám a párom.Volt amikor annyira kiborult,hogy elkezdett dadogni pedig nem dadogós.Megpróbál felettem uralkodni. Erről szeretnék tanácsot kérni,hogy mi lehet ennek a kiváltó oka és én mit tehetek,hogy a gyerekem ne viselkedjen így és a párom se hagyjon el a fiam viselkedése végett. Köszönöm segítségét. Tisztelettel Andrea

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Andrea! A kisfia viselkedése teljesen természetes és érthető, elvált gyermekek szüleinél gyakran tapasztalhatunk hasonlót. Féltékenyek, nem akarják, hogy egy új férfi lépjen a képbe, aki miatt esetleg a mama kevésbé fogja őket szeretni, emellett az édesapjukkal való szolidaritás is ott lehet a viselkedésük mögött. Beszéljen erről a fiával, elég nagy már ahhoz, hogy megértse, mi történik körülötte. Mesélje el neki, hogy hogyan megy ez a felnőttek világában, az anyunak is szüksége van valakire, aki támasza tud lenni, aki segíteni tud neki, olyanokban tud segíteni, amiben ő még kicsiként nem. Olyan ez, mint a felnőttek játéka. Biztosan ő sem örülne annak, hogy amikor a kisbarátjával játszik, akkor az anyukája beülne kettőjük közé autósat játszani. Mert az meg a gyerekek játéka. Keressen olyan példákat, amikro a kisfia szeretett volna inkább egyedül, Öntől függetlenül lenni. Ezzel segítse az ő megértését. Segítsen neki azt is megfogalmazni, hogy ő mit érez, mik a félelmei, mit érez ilyenkor. Fontos, hogy legyen következetes és határozott abban, hogy szereti a fiát, ő a legfontosabb, de szüksége van magánéletre is, szüksége van a párjára is. Ha a fia érzi a töretlen anyai szeretet, akkor szép lassan megszokja a dolgot, megbarátkozik a helyzettel. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 16., 02:11; Megválaszolva: 2010. november 20., 13:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés