Sürgősen tanácsra lenne szükségem!

Kedves doktornő! Az édesapámról lenne szó. 2 éve bekerült a pszichiátriára paranoid skizofréniát és skizofrénia utáni depressziót állapítottak meg nála azóta többször is volt már benn, és most itthon van a következő gyógyszereket kell szednie Xanax 1mg-os napi 1x, Zyprexa 10mg-os 2x1, Kenadrin 5mg-os 2x1 és az utóbbi időben a vérnyomása nagyon magas lett (177/152 volt eddig a legtöbb) erre a háziorvosunk Supradyn drazsét irt fel amit naponta 1x kell bevennie. Másfél hónapja kb. egyre zavartabban viselkedik egész nap csak járkál és remeg, görcsösen tartja a kezeit a testéhez szorítva, alig szól valamit, ha kérdezzük.Nem hajlandó enni se tisztálkodni.Probáltuk szép szóval kérni könyörögni kinálgatni különböző pépes ételekkel (szilárd ételt nem bir megenni azt mondja h nem tudja lenyelni, de a nyelőcsövével semmi probléma, szorongásra gondoltam hogy azért), probáltunk ráparancsolni is hogy üljön le mellénk ebédelni de nem volt meg az eredménye. Az orvosok azt mondták még hogy ezt a betegséget probálta kompenzálni az alkohollal rengeteget ivott a mája 4x nagyobb mint kéne. Attól félünk hogy megint bekerül a kórházba kezd nagyon romlani az állapota. Alig alszik a szeme is begyulladt nagynehezen sikerült rábirnom hogy hagya megtisztitani.Teljesen tanácstalanok vagyunk már.Sok gyógyszert kiprobáltak rajta az orvosok amiket beállitottak neki a kórházba. Abban szeretném kérni a tanácsát hogy itthon hogyan tudnánk őt ellátni? Hogy lehetne rábírni hogy egyen és legalább hagyja magát megfürdetni? Esetleg ápolót fogadjunk e mellé hátha ugy hajlandó? Rendszeresen kell mennie a kórházba ellenrőzésre, és az lenne a legmegfelelőbb ha megint benn tartanák? Előre is köszönöm a válaszát! Esetleg ha kevés információt irtam akkor pótlom nagyon fontos lenne pár jó tanács. Mégegyszer köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a skizofrénia témában

Kedves Kérdező!

Nagyon bonyolult kérdést vázolt fel, és sok ponton homályos is a történet, de azért leírom néhány gondolatomat a problémával kapcsolatban.

A megadott diagnózis (schizophrenia) és az Ön által leírt gyógyszeres terápia fedi egymást, korszerű kombinációnak számít. A schizophrenia kezelése azonban igen bonyolult feladat, folyamatos terápiát és orvosi ellenőrzéseket igényel. Sajnos a betegség maga nem gyógyítható, csak egyensúlyban tartható, és a legjobb rendelkezésre álló gyógyszerek mellett is előfordulnak állapotrosszabbodással járó időszakok, amikor sajnos a kórházi befekvés választása a legjobb megoldás. A leírtakból úgy tűnik, jelenleg ez a helyzet Önöknél.

Ami felmerül mindig kérdésként, így itt is, hogy beveszi-e a beteg a gyógyszereit rendszeresen? Ha sorai alapján enni sem nagyon hajlandó, akkor feltételezem, a gyógyszereit még annyira sem akarja bevenni, márpedig az adott betegségben csak a pontos és folyamatos gyógyszerszedés hozhat eredményt, dobozban maradva a legjobb gyógyszer is hatástalan...

A másik kérdés a beteg vérnyomása, ami levele alapján bizony magas. Talán a megadott információk hiányosak, mert egyébként nehezen tudom elhinni, hogy háziorvosa erre kizárólag a Supradyn-t írta fel, ami ugyan egy kiváló multivitamin, viszont a vérnyomáscsökkentéshez vajmi kevés köze van... A rendezetlen vérnyomás önmagában is oka lehet a zavartságnak, vagy más egyéb összetevőkkel együtt fokozza azt. Szembe kell nézni az alkoholproblémával is, ami gyanítom, hogy nem szűnt meg, hanem valamilyen mértékben jelenleg is fennáll. Az ittasság hatása közismert, a zavartság szó többé kevésbé erre is használható, de az italozó életmóddal járó szellemi hanyatlás ugyancsak táptalaja lehet zavart periódusoknak.

Összefoglalva, a schizophrenia, mint alapbetegség tünetei, a szükséges gyógyszerszedés feltételezhető elhanyagolása, a táplálkozás elutasítása és az ebből következő testi legyengülés, az alkoholizálás, a beállítatlan vérnyomás mind amellett szól, hogy a betegnek most érdemes lenne befeküdnie kórházba. Sajnos a betegségtudat az ilyen pácienseknél többnyire hiányzik, így ő talán tiltakozni fog ez ellen, de higyjék el, terápiamódosítás nélkül ez az állapot csak romlani fog.

Jobbulást kívánva:

Dr. Dinya Zoltán

Kérdés: 2008. március 23., 10:44; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:53
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet velem
pszcihiátria intézet
Mi okozhatja?
Idegrendszer erősítés
Brintellix mellékhatás