A szenvedélybetegség következménye

Tisztelt Doktornő / Úr! Én egy 35 éves nő vagyok és sajnos 15-32 éves koromig használtam drogokat, gyógyszereket és alkoholt. Hála egy bentlakásos intézménynek, már 3 éve teljesen absztinens vagyok. Korábban próbáltam is leszokni, elkezdtem szedni egy gyógyszert, aminek mellékhatásaként toxikus májgyulladást kaptam, kb 8 évvel ezelőtt. Egy addiktológiai kezelés alkalmával pedig megállapították, hogy a májam megnagyobbodott. Nemrég csináltattam egy labort, ahol minden érték (beleértve a májenzim értékeket is) normális volt. Ez azt jelenti, hogy a 3 év absztinencia alatt regenerálódott a májam? Vagy kell még tartanom attól, hogy a későbbiekben májzsugor alakulhat ki az aktív függőségben eltöltött évek következményeként? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Diószegi Judit válasza szenvedélybetegség témában

Kedves Levélíró!

Lehetséges a máj regenerálódása teljes absztinencia mellett, de ezt így látatlanban én nem tudom igazolni. Nem lehet kizárni sem, hogy amikor a toxikus májkárosodás kialakul, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van. Fontos a megfelelő életmód és egészséges táplálkozás. A laborvizsgálat mellett képalkotó vizsgálatra is szükség lenne.

Kérdés: 2010. szeptember 13., 22:35 ;Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 18:19
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
szenvedélybetegség kezelése
A párom nyerögépezik és nem tudok neki segiteni a leküzdésben. Azt mondta ha gyermek lenne akkor jobb lenne és nem játszana. Mit tegyek lehet kezelni...
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...