• Köszönet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Farkas Ágnes!

        Ide azért irtam mert nem jött meg a menstruációm.

        A párom nem nézi jó szemmel és minden nap van konfliktusunk ebből kifolyólag. 2 almán meg 4 ropin egész jól elvagyok meg megiszok 5 kávét. De most már elfogyott rólam a zsir a testemnek nincs miből enni és gyakrabban vagyok fáradt. Sokáig csináltam azt is,hogy csak ropit meg joghurtot ettem de akkor megvolt a mennyiség. Joghurt az most nincs ropiból pedig nagyon ritkán az is 2 szál. Ha eszem valamit akkor is a felét kidobom nehogy meghaladja a 200 kcalóriát.

        Nos,jó,hogy Ön mint kivülálló ir nekem és próbál segiteni, de lehet,hogy valóban orvoshoz kellene mennem,mármint szemtől szemben. Szeretnék majd gyereket is és ha igy folytatotom lehet,hogy nem lehet majd, nagy terveim vannak az életben de csak ezzel foglalkozom és már nagyon unom. Félek a hizástól de tudom,ha nem hizom meg baj lesz. Másrészt néha pedig jó nézegetni magam,hogy milyen sovány vagyok.Ez is tükrözi a személyiségem,hogy a végletek embere vagyok, vagy fehér vagy fekete.Azt kellene megértenem,hogy attól,hogy esze, mint egy normális ember nem meghizni fogok hanem a súlyomat fogom megtartani. Sárgarépából és almából bevitt 200 kcallória nagyon oké, csak negativ kalóriás és nem,hogy hizni nem fogok hanem még fogyni. Ezekkel a dolgokkal ind tisztában vagyok és mégis...

        WEBBeteg szakértő válasza a anorexia témában

        Kedves Erika!

        Levelét az oldal pszichiátere is olvasta, és Ő is írt levelet, a levelem végén azt is csatolom, hátha segíthet Önnek. Mind próbálunk figyelni a helyzetre... Én azon izgulok, hogy ne legyen késő, mire Önmagától rászánja magát, hogy személyesen kérjen segítséget orvostól.

        Tudom, és érzem én is, hogy nagyon, nagyon szeretné, hogy személyesen segítsen valaki, és úgy érzem, a félelem, és a makacsság az, ami visszatartja. Miért fél attól, hogy hízni fog? Mi lesz akkor? Azon túl, hogy nem csodálhatja majd a kiálló bordákat minden nap, mi fog még változni? Talán fél, hogy az evés rabja lesz? Mert ennél jobban már nem lehet az ételek rabja. Ön is úgy érzi, hogy a saját maga gödrében ül, és szeretne kimászni, hát tegye meg. Én sajnos nem tudom, mitől fél, ennyire nem ismerem a gondolatmenetét. Ön viszont igen. Ha nem, akkor írjon róla, és meglátja, egyre jobban megérti Ön is, hogy miről van szó.

        Mellékelem a kolleganőm levelét, és várom, hogy írjon, nagyon, nagyon szeretném, ha jó híreket kapnék, mert tényleg aggódom Önért. Azt elárulja, hogy merre lakik? Nem lakcímet kérdezek, hanem várost, vagy megyét, hogy esetleg utánanézhessek, ki foglalkozik a témával alaposabban, hátha egy konkrét név, hely, rendelő Önnek is megmutatná a kiutat.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

        "Kedves Levélíró!

        A menses kimaradása szervezetének válaszreakciója a súlyos soványságra, kalóriahiányra. Teste már nem képes azt a természetes jelenséget fenntartani, amely maga a menstruáció, ezzel a vészjelzéssel próbálja az Ön tudtára adni, hogy nagy baj van. Az állapota kritikus szinten billeg, pszichiátriai betegségben szenved, melynek a neve: anorexia nervosa. Ennek a diagnosztikai kritériumai a következőek: 
        A normál testsúly fenntartásának elutasítása, a kóros soványság mellett, pedig továbbra is erős félelem az elhízástól. Nem látja saját testét objektíven, kórosan észleli azt. Mindezek mellett kimarad a menstruáció.
        Ha a fentieket átolvassa, bizonyára magára ismer. Ez a betegség potenciálisan súlyos kimenetelű is lehet az éhezés miatt. Tudnia kell, hogy ez a folyamat számos testi problémához vezet: menses kimaradás, székrekedés, hidegérzékenység, alacsony vérnyomás és pulzus, alacsony testhőmérséklet, pihe szőrzet növekedése, hajhullás, száraz bőr, lábszárödéma, a laboreltéréseket nem is sorolnám. Azt írta, párkapcsolatban él, később gyermeket szeretne. Már vannak konfliktusok Önök között a táplálkozási zavar miatt, ezek nem fognak megszűnni, csak sokasodni, míg nem rendeződik a helyzet. A gyermekvállalás pedig ilyen állapotban nem lehetséges, a testsúly rendeződése után sem áll helyre a női hormonális rendszer azonnal, a menstruáció csak később tér vissza.
        Párkapcsolata és saját egészségének érdekében keressen fel mindenképpen pszichiátert. Az állapota sürgős ellátást igényel, ha szükséges kérje háziorvosa segítségét. Szakmai segítséggel rendbe hozhatja jelen állapotát és közös jövőjüket."

         


        Dr. Kovács Anikó
        gyógyszerész

        Dr. Kovács Anikó
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-04-29 22:37:12; Megválaszolva: 2010. április 29., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés