érzelem

Tiszteletem! A következő problémám lépet fel: Gyermekoromban úgy neveltek, hogy ne mutassam ki érzelmeimet, így a könnycsatornám úgymond használatlan volt, közben az életem ment a maga útján. Megnősültem, gyermekem született, s az élet kisebb nagyobb problémáinak megoldása mellet boldog párkapcsolatban élek. Gyermekem ötödik életévét tapossa tehát minden szuper, s mégis „érzelmi” változáson esek keresztül mely, megrémít. A könnycsatornáim életre keltek, azaz ha érzelmeket tartalmazó zene; film; társalgás majdnem hogy, számomra zavaró és idegen érzelem vihart vált ki. Kivel lehet a fentieket megbeszélni, mi okozza? Vissza akarom kapni eredeti higgadt férfiúi mivoltomat! Tisztelettel Sörös Gábor

WEBBeteg Szakértő válasza érzelem témában

Kedves Gábor!

Mi az, amiért olyan ijesztőek az érzelmek? Mindentől addig félünk, amíg meg nem ismerjük, hiszen addig bizonytalanságban vagyunk (azaz nem vagyunk biztonságban? mi van, ha váratlanul rám törnek ezek az érzések? ) . Bizony az érzelmeink mindig velünk vannak, és minél inkább próbáljuk őket a felszín alá nyomni, annál nagyobb erővel törnek felfele, és akár egy film alatt is elérzékenyülünk. Az érzelmek teljesen természetesek, és csak addig ijesztőek, amíg ismeretlenek számunkra, és amíg azt hisszük, hogy nem tudjuk kezelni őket. Viszont amint megismeri, megtapasztalja az igen gazdag érzelmi világát, tapasztalni fogja azt is, hogy nem olyan veszedelmesek, és igenis tudjuk őket szabályozni, amikor arra van szükség. Amennyiben ezeket valakivel szeretné megbeszélni, mindenképpen pszichológust javasolnék, akivel át tudják beszélni, hogy milyen kapcsolata is van az érzelmi világával, és hogy mi történt régen, miért kellett ezeket elnyomni, miért nem volt szabad gyerekkorában megélni őket. Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy teljes, érett, egészként működő személyiségekké válhassunk, szükség van mind a racionális, mind az érzelmi oldal elfogadásához!

Sok sikert és kitartást kívánok ehhez a folyamathoz!

Kérdés: 2010. április 02., 13:33 ;Megválaszolva: 2010. április 02., 13:33
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...
szkizotipiás rendellenesség