• Szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr, Doktor Nő!

        24 éves főiskolás fiú vagyok és sajnos három éve generalizált szorongásos panaszokkal küzdök, ami nagyban kihat a mindennapi életemre, megcsinálom a dolgaimat de nagyon nehezen. Gyógyszert nem szedek, eddig saját erőmböl próbáltam meggyógyulni de sajnos egyedül nem tudom leküzdeni ezt a rettenetet! Azt szeretném megkérdezni, hogy létezik-e olyan vizsgálat, ami konkrétan megállapítja az agyban lezajló folyamatokat, és így olyan gyógyszer írható fel ami biztos kezeli a problémámat (mert nem szeretnék kísérletezni a gyógyszerekkel), speciális folyamatoknál gondolok itt pl a szerotonin termelésre stb... A problémám váratlanul, előjelek nélkül jött, és azóta folyamatosan jelen van. Semmilyen lelki megrázkódtatás nem ért, jó munkám van, 3 éve szerető barátnőm, jó életszínvonalon élek, ezért nem értem miért kísért állandóan, még ha otthon vagyok és nem kell menni sehova akkor is, nem élvezem az életet, mert az állandó szédüllés, szétszórtság és az ezer más tünet nem enged kikapcsolodni. Ha esetleg tudna ajánlani egy jó szakembert az is nagy segítség lenne!

        Várom mihamarabbi válaszukat!

        Köszönettel: Molnár József

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező!

        Szorongásos kórképek (más pszichiátriai betegségek) kialakulhatnak közvetlen előjel nélkül is: egyrészt korábbi számos negatív esemény  is kifejtheti később a hatását, ugyanakakkor fontos szerepet játszik ebben a genetikai hajlam is.

        A szorongásos betegségek során az agyban lejátszódó neurotranszmitter változásokat már vizsgálták sokszor és nagy számú beteganyagon. Ezek alapján állapítják meg a szakmai protokoll szerinti megfelelő gyógyszeres kezelést minden betegség esetén. Ez igaz a depresszióra, skizofréniára stb. is. Azaz a gyógyszerek, amiket felírnak, a már feltárt neurotranszmitter elváltozásokat hivatottak helyreállítani. Az, hogy valakinél nem elsőre sikeres a terápia, az nem azért van, mert nem megfelelő hatásmechanizmusú gyógyszert kapott, hanem mert nem mindenki reagál egyformán  a kezelésre. Csakúgy mint például a fejfájásra is többféle gyógyszer létezik, kinek melyik válik be. Tudni kell azt is, hogy legalább 2 hét szükséges általában a kivánt hatás eléréséhez. Olyan vizsgálat pedig nincs a klinikumban, amely előre megmondaná, mely gyógyszer lesz biztosan hatásos az adott személynél.

        Szorongásos kórképek kezelése antidepresszánsokkal és szükség esetén szorongás csökkentő gyógyszerekkel történik. Nem megfelelő hatás esetén dózisemelés, kombináció, majd váltás történik. Megnehezítheti a terápiát a nem megfelelő  felszívódás, ha az illető máshogyan bontja a gyógyszereket, sok rossz hatás éri. Ezeket előre nem lehet kizárni. Ugyanakkor a terápia szerves része a pszichoterápia is.

        Azt javaslom, keressen fel pszichiátert a kezelés elindítása céljából.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-18 17:24:39; Megválaszolva: 2010. március 18., 17:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: