• Segítség! Lehet-e kisebbségi komplexusom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv.

         

        14 éves fiú vagyok. Elég csendes, visszahúzódó gyerek vagyok. Sokak szerint jó humorom van, semmilyen testi fogyatékossággal nem rendelkezem, nem vagyok az iskolában tréfák célpontja, de mindig úgy éreztem, hogy el vagyok hanyagolva. Már egy jó ideje foglalkoztat a kérdés, hogy vajon lehet-e a kisebbségi komplexusom. Ennek többször utána is néztem, és egyre valószínűbbnek tartom, hogy igen. Ugyanis szeretem másra hárítani a felelősséget, szorongok, de olyan képet mutatok a kulvilágnak, mintha semmi bajom nem lenne és eléggé nemtörődöm gyerek vagyok. Nem szeretem a nagy csoportokat, csak egy rajtam kívül még 2 tagból álló szűk baráti kör tagja vagyok, de ismételném, nem vagyok emiatt tréfák célpontja. Esetenként elég agresszív tudok lenni, ilyenkor a legkisebb apróság is felbosszant. Amikor sokadszorra nem tudok megfelelni valaminek, utána feladom, és még napokig rágom magam rajta. Ha valaki megsért, akkor arra nagyon sokáig fogok emlékezni, és azon is napokig  rágom magam, de könnyen ki is lehet engesztelni. Sokat szoktam számítógépezni, sokat menekülök el egy valótlan világba, ahol én lehetek az úr. Szüleim kiskoromban elváltak, és attól fogva, mindig, amikor apukámtól hazajöttem, nem tudtam megállni, hogy ne sírjak. Máre már nincs ilyen problémám. Nem tudom, hogy lehet-e komplexusom? Ha igen, mit tehetnék vele?

        Előre is köszönöm a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichológia témában

        Kedves Levélíró!
        Az a korszak, amiben most benne vagy, a serdülőkor a nagy változások, érzelmi és lelki fejlődés időszaka. A család mellett egyre fontosabbakká válnak a saját kortársak, elkezdünk arra figyelni, hogy vajon hogyan látnak minket az emberek, hogyan gondolkozhatnak rólunk, keressük, hogy kik is vagyunk mi. Ez egy teljesen természetes folyamat, a felnőtté válás része. Mivel a serdülőkor a nagy változások időszaka, ezért nem tartom szükségesnek, hogy betedd magadat a „kisebbségi komplexus” kategóriába. Az emberek nagy részének van valamilyen szintű kisebbségi érése, kinek kisebb, kinek nagyobb mértékű. Van, akinek sok területen jelentkezik ez, és vannak olyanok, akiknek csak az életének csak egy-egy területén (például: „nem vagyok olyan jó kosaras, mint a többiek, de lehetek nagyon ügyes történelemből, és más humán tárgyakból”). A kisebbségi komplexus különböző módon oldódható fel. Kompenzálhatjuk a kisebbségi érzését más területeken, előző példámnál maradva, kevesebbet fogok kosarazni, viszont eljárok majd történelem versenyekre. Keresd meg azt, hogy miben érzed magad kevésbé jónak, illetve azt, hogy mi mindenben tartod magad ügyesnek, akár ügyesebbnek, mint az átlag, és foglalkozz ez utóbbiakkal sokat! A feloldás másik módja, ha megpróbáljuk feltárni, mi vezethet a kisebbségi érzés kialakulásához, amiben egy pszichológus, vagy más, lelki segítséggel foglalkozó szakember tud neked segítséget nyújtani. Ezt a második lehetőséget javasolnám akkor, ha úgy érzed, a kisebbségi érzésed az idővel semmit sem javul, vagy csak rosszabbodik.
        Minden jót kívánok!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-16 12:00:21; Megválaszolva: 2010. március 16., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: