• pszichológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt szakértő! Az unokám 5 éves, és igen aggasztanak egyes szokásai. A nadrágját minden alkalommal letolja a hasa alá, pedig nem szoros, színte már leesik róla, a sapkát, sálat nem engedi bekötni. Erre vonatkozólag én arra tippelnék, hogy takúlán magzati korban a köldökzsinór a nyakán volt, de én óvónő vagyok nem pszihológus ezért csak vak vágányon tapogatózom. Az viszont már az én területem is, hogy a gyerek 5 éves kora ellenére is csak firkálgat, színte nem tud semmilyen formát lerajzolni. Én még ugy tanultam, hogy soha ne nyúljunk a gyerek munkájába, hagyni kell őt kibontakozni, de bevallom a napot, megy az " emberfejet" már megmutattam, hogyan próbálja meg lerajzolni. Van még itt egyéb probléma is, nevezetesen az, hogy az apjával szeben rendkívül elutasító. Nem szeretgeti meg, nem ad puszit, csak az anyukának. A kislány amióta beszélni tud, egy bizonyos Dzsíra nevü képzelt barátot emleget aki játszik vele, megmondja neki mit kell tennie. A szülők igen sokáig dolgoznak, az anyuka este 6-7 óra felé ér haza, az apuka később. Van amikor még éjfélre sem ér haza. Reggel mind a két szülő hozza őt oviba, hétvégeken pedig mindig közös programot szerveznek, hogy legalább akkor legyenek a gyerekkel. Az lenne a kérdésem, hogy vajon miért ilyen az apával a gyerek és ezek a furcsa szokások mit tüökröznek? Várom válaszát az e-mail címemre, tisztelettel: Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichológia témában

        Kedves Katalin!
        A képzeletbeli barát fontos segítőtárs lehet az unokája számára, teljesen normális jelenség. Egy amerikai kisiskolások körében végzett kutatás szerint a gyerekek 65% -a számolt be arról, hogy az addigi 7 életévük alatt már volt ilyen képzeletbeli barátjuk. A fiktív társak létezéséről a szülők negyede mit sem tud, ezért ijedünk meg sokszor, ha a mi gyermekünkről, unokánkról kiderül ez. A gyerekek nem feltétlenül ugyanazzal a figurával töltik egész gyermekkorukat -  ez egy állandóan változó folyamat. Vannak, akik több vagy sorozatosan változó szereplőről számolnak be, akár tízről is egyszerre. Beszélgessenek róla, milyen az a barát, fogadják el normálisnak, így meg tudják teremteni a kapcsolatot a képzeletbeli és a való világ között.
        A kislány öltözködési szokásai kapcsán kérdéses, hogy senkinek sem hagyja például, hogy bekösse a sálát, vagy ez csak bizonyos személyeknél jelentkezik. Elképzelhető, hogy ez még az elhúzódó dackorszak jele. Nagyon sok gyermek nyaka köré tekeredik köldökzsinór, természetesen az is elképzelhető, hogy az Ön unokája esetében ez szorosabb volt, és kellemetlen élményeket hagyott a tudattalanban. De abból, amit az édesapjával tanúsított viselkedésével kapcsolatban is írt, inkább azt tatom elképzelhetőnek, hogy az unokájában felgyülemlett feszültség így talál kiutat – az apa elutasításában, illetve a dacolásban. Hogy honnan ered ez a feszültség, mindezek alapján még nehéz lenne megmondani, fontos lehet itt a szülők kapcsolata, és az általános családi érzelmi hangulat. A kisgyerekek minden kimondott, vagy ki nem mondott problémára érzékenyen reagálnak.
        Legyenek a kislánnyal türelmesek, ki fogja nőni ezeket a furcsa szokásokat. Az elfogadással és megértéssel segíthetnek a legtöbbet, és ebben a segítségben Önnek, mint nagymamának és óvónőnek különösen nagy szerepe lehet!
        Emellett, ha a leírt jellegzetességek egyre nagyobb súllyal jelentkeznek, és akár problémás viselkedéshez is vezetnek, akkor mindenképpen keressenek fel egy gyermekpszichológust!
        Minden jót kívánok!


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-10 11:12:13; Megválaszolva: 2010. március 10., 11:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: