• Alkoholizmus.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt webbeteg.hu. Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki nem ismeri el alkoholfüggöségét, de olyan állapotba kerül, hogy mentöt kell hivni, akkor kezelik e alkoholfüggöséggel, vagy akkor is kell-e a beleegyezése. Várom válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a alkoholfüggőség témában

        Kedves Levélíró!

        Kényszergyógykezelésre az alkoholizmus önmagában nem ad lehetőséget. Amennyiben a mentőt az alkohol túlzott fogyasztása és ennek következtében fellépő tünetek miatt hívták, akkor a detoxikáció után, ha más betegség nem áll fenn, hazabocsátják az illetőt, kivéve ha ő maga kéri addiktológiai kezelését. Tehát az alkoholbetegség kezelése, mely az alkoholmegvonás, majd egyéni-és csoportos pszichoterápiát foglalja magában, önkéntes, azaz a páciens beleegyezése szükséges hozzá.

        Kényszergyógykezelésre bűncselekményt elkövető alkoholfüggő esetében van bizonyos esetekben lehetőség. Az alkoholbetegség önmagában nem érinti a beszámíthatóságot, ezirányú vizsgálatra pedig akkor van szükség, ha a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki egyéb kórkép (például demencia, pszichotikus állapotok).


        Kérdés: 2010-03-07 16:45:40; Megválaszolva: 2010. március 07., 16:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: