• Szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő!

         

        16 éves lány vagyok. Már kisebb koromban is előfordult velem a Halál félelem, olyan 10-12 évesen! De ez el is múlt. De most újból elő jött...félek minden betegségtől..meghallok egyet a tv-ben már elkezdek idegeskedni hogy mivan ha elkapom vagy nekem is lesz és akkor fél éjszakát nem is alszom vagy néha többet.És néha be is beszélem magamnak 1-2 dolgot.Elalvás előtt is ez jut eszembe hogy mivan ha reggel már nem kelek fel! Tudni kell hogy a szüleim most mentek szét és ez is nagyon rosszul érintett! Az utóbbi időben enyhült a halálfélelmem de néha csak elővesz még!
         Mondták, hogy forduljak pszihológushoz, de sokan azt mondják hogy magam is le tudom küzdeni, csak tereljem el a figyelmem! 6 éve táncolok.Iskolába a jobbak közé tartozom.Barátaim is vannak.Barátommal is jól megvagyok. Vagy ezt most a szülők hozták ki belőlem?

        Megint elmúlik majd magától? Sok emberrel van ilyen? Mit tegyek?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Levélíró!

        10-12 éves korában előforduló halálfélelem nem jelent problémát, gyermekként-serdülőként szembesülünk az elmúlással, ebben az időszakban gyakori az ilyen jellegű gondolkodás.

        Mostani állapota azonban több figyelmet érdemel. Mivel gyakori a halál gondolatával való foglalkozás, az attól és más betegségektől való félelem, lehetséges, hogy valamilyen fóbia alakult ki Önnél. Szorongásra utalhat az alvászavar, de jelenthet esetleg depressziót is. A szülők válása megterhelő esemény, éppen ezért a felsorolt panaszokkal egybevetve, én úgy gondolom, érdemes lenne pszichológust felkeresni és pszichoterápiát megkezdeni.


        Kérdés: 2010-03-04 18:38:20; Megválaszolva: 2010. március 04., 18:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: