• Hátha nem skizofrénia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Nekem komoly aggájaim merültek fel a férjemmel kapcsolatban. Nem szeretném a férjemet orvoshoz rángatni, ez senkinek sem esik jól, esetleg ok nélkül, ezért inkább elötte kérdeznék. Végig olvastam, hogy a skizofréniának milyen tünetei vannak, és ebből sajnos én sok dolgot rá tudok húzni a férjemre. Ezek a következők: tévképzetei vannak, amiket magának megmagyaráz, de nem igazak, pl szüleimmel én Őt állandóan kibeszélem, mindent elmondok róla, ők pedig ellene vannak, vagy pl. megcsalom, történeteket talál ki (azt mondja én mondtam, de nem), és azokat tényként adja elő, dührohamai vannak (pl tévét ha kikapcsolom), valamelyik mondatára visszakérdezek, hogy magyarázza el, és Ő elkezd valami másról beszélni (azt mondja arra lukad majd ki), de aztán általában semmi köze a témához. Átgondolva a fentieket, lehet, hogy ez nem skizofrénia, hiszen vannak emberek, akik eredendően nem keltenek bennünk sem jó érzést, pláne anyós, és hát mi is kitalálhatunk róla dolgokat, de azért örülnék, ha egy hozzáértő nyugtatna meg, hogy ezek még nem jelentenek bajt.

                          Köszönettel:

                                            Szilvi

        WEBBeteg szakértő válasza a skizofrénia témában

        Kedves Szilvi!

        Vizsgálat nélkül nehéz nem lehet megmondani, hogy kórosak-e vagy nem férje problémái. A skizofrénia tünetei között valóban szerepelnek a téveszmék, paranoid, üldöztetéses, megcsalatásos gondolatok, összefüggéstelen beszéd, hirtelen-nem várt reakciók.

        Előfordulhat, hogy valaki párja hűtlenségére gondol, mert bizonyos jelek arra következtetnek. Sokan nem jönnek ki anyósukkal, negatív hozzáállást feltételeznek részéről, főleg ha erre volt korábban példa. De ha ezeknek a gondolatoknak semmi alapja nincsen, egyértelműen kizárhatóak, mégis az illető gondolatvilágát nagymértékben befolyásolják, meghatározzág életét, akkor lehet gyanakodni.

        Ha férje viselkedése továbbra is furcsa, kiszámíthatatlan, téveszméket hangoztat, esetleg hallucinációkat él meg, akkor azonban valószínűleg skizofréniáról van szó. Azt javaslom, keressenek fel pszichiátert.


        Kérdés: 2010-03-03 20:29:24; Megválaszolva: 2010. március 03., 20:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: