• Szorongás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        A kislányom most lesz 3, 5 éves, és egyre anyásabb, szeptember óta jár oviba, pár hét alatt be is szokott, imád oviba menni, ezért furcsálom, amit mostanában csinál. Jó pár  hete, nem értjük mitől nagyon anyás lett, reggelente sír mikor elmegyek dolgozni, és ő az apjával és a mamával megy utánam majd az oviba.Ha otthon vagyok, nem engedi senkinek kifújni az orrát, öltözni...stb, hiába mondjuk, hogy most anya nem ér rá, majd segít más, elkezd hisztizni.Ha eltünök a szeme elől, vagy csak wc-re megyek el, hiába van más is még vele, addig üvölt míg nem végzek, és nem tudom, hogy ez normális viselkedés-e.Nem volt semmi előzménye, nem csaptuk be sose, hogy majd jövök, és óráig várt rám, nem értjük mitől van ez.Fél évente vannak ilyen anyásabb időszakok, és majd elhagyja? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Zsuzsanna!

        Ez a viselkedés szeparációs szorongásra utal, mely 8 hónapos és másfél éves kor között természetes fejlődés velejárója, ebben az életkorban azonban már több figyelmet érdemel. A kiváltó oka lehet a gyermek által átélt valamilyen szorongással teli helyzet, konfliktus a családban. Az előbbi lehet valamilyen látott, hallott esemény is (TV, óvoda, barátok stb.) Ha az óvodába menés vagy más olyan helyzet, ahol Ön nélkül kell lennie, egyedül alvás továbbra is nehézségekbe ütközik vagy ezekben a szituációkban testi panaszok jelennek meg, rossz álmokról számol be, akkor érdemes lenne gyermekpszichológust megkeresniük. Egyebekben továbbra is fontos, hogy ha elválik Öntől a gyermek, akkor a megbeszélt időben találkozzanak.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-03 21:15:21; Megválaszolva: 2010. március 03., 21:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: