• generalizált szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

        Hosszú ideje szenvedek generalizált szorongástól. Sajnos fizikai panaszokat is okoz, a rossz alvás mellett nagyon makacs refluxot. A nagypotenciálú benzodiazepinekkel ugyan enyhül, de meg nem szűnik, sajnos egyikkel sem jártam sikerrel. És korábban SSRI-kkel sem.
        Aztán kipróbáltam étrendkiegészítőként az 5-HTP-t, ami javított a dolgokon, de sajnos nem eléggé.

        A kérdésem az lenne, hogy buspiront, vagy tiapentint ajánlana inkább? És ha meg szabad kérdeznem, miért az egyiket, és miért a másikat?
        Már attól boldog lennék, ha a refluxom elmúlna (gasztro.kezelések hatástalanok...). A buspiron és tiapentin szedhető együtt 5-HTP-vel? Minnél kevesebb mellékhatást szeretnék, mert sajnos vezetni, tanulni, vagy dolgozni nem tudok a "szokásos" mellékhatások közben.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező!

        A buspiron alkalmas generalizált szorongásos állapotok, valamint a szorongás szomatikus (testi) tüneteinek kezelése. A tianeptin szintén hatékony szomatikus tünetekkel járó szorongásos-depressziós állapotokban. Így nem lehet megmondani, hogy Önnél a kettő közül önmagában valamelyik megfelelő lesz-e. A kezelőorvos, aki ismeri a kórtörténetét, korábbi és jelenleg szedett gyógyszereit, esetleges egyéb betegségeit, tud a diagnózisoknak és tüneteknek megfelelően gyógyszert választani. Egyebekben az SSRI és szorongáscsökkentő gyógyszer együttes szedése hozhat javulást, majd később a szorongáscsökkentő elhagyható. Tudnia kell, hogy előfordulhat, hogy többféle antidepresszívumot ki kell próbálni, míg megtalálják a megfelelőt. Váltásra 6-12 hét után kerül sor nem megfelelő hatékonyság esetében. Az Ön esetében pedig fontos lenne pszichoterápia megkezdése is.

        Az 5-HTP mivel szerotonint tartalmaz, ezért más szerotonint-forgalmat befolyásoló szerrel együtt ne alkalmazza (pl: tianeptin). Szedéséről mindig tájékoztassa kezelőorvosát.

         



        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-03-03 20:51:23; Megválaszolva: 2010. március 03., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: