• miért?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Szervusztok. Van egy 3, 5 éves kisfiú az ismerősi körömben, akiről már megállapították, hogy értelmi fogyatékos, de súlyosságát, a betegség milyenségét nem. A lényeg, hogy a kisfiúnak nagyon sűrűn düh rohamai vannak, főleg ha nem az van amit ő szeretne, de sokszor senki nem tudja miért.Csapkod, rúg, üt, földhöz veri magát, fájdalmat okozva másnak és magának is. A kérdésem konkrétan az, amikor szándékosan üti a fejét a földhöz erősen és folyamatosan miért csinálja, Miért okoz magának szándékosan fájdalmat, ami után persze keservesen sír? Előre is köszönöm válaszotokat

        WEBBeteg szakértő válasza a dühroham témában

        Kedves Kérdező!

        Igaz, hogy a fejlődési szint mértékéből lehet arra következtetni, hogy csökkent intellektusról van-e szó, de a bizonyossághoz IQ-teszt szükséges. Ezt gyermekpszichiátriai szakrendelésen vagy gyermekpszichológusnál el tudják végezni. Ez alapján tudják a megfelelő intézményt és fejlesztést is javasolni. Ha ez még nem történt meg, akkor erre szükség lenne.

        Csökkent intellektusú egyénekre jellemző (a mentalis retardatio súlyosságától függő mértékben), hogy nem úgy gondolkoznak mint az átlagos intellektussal rendelkező személyek. Nem értenek ok-okoztai összefüggéseket, nem tudják helyzetek, cselekvések következményeit felmérni, nem tudják késleltetni szükségleteiket, akaratukat, dühüket. Tehát ha frusztráció éri (nem kap meg valamit, nem úgy történnek a dolgok, ahogyan szeretné), akkor dühreakciókat produkál, nem számít az aktuális helyzetben, hogy fájdalmat okoz magának. Más fájdalmát pedig nem érti meg. Enyhe fogyatékosságnál pedig még azt fel tudja mérni, hogy esetleg ilyen viselkedéssel eléri, amit szeretne. Ha az illető nem tud beszélni, akkor pedig kívánalmait nem is tudja mindig kommunikálni a külvilág felé, igényeit ezáltal nem elégítik ki.

        Ezzel a problémával azonban foglalkozni kell. Enyhe mentalis retardatio esetében viselkedésterápiát is meg lehet próbálni, egyébként pedig lehetséges, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van. Érdemes lenne gyermekpszichiátert felkeresni.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-02 13:37:30; Megválaszolva: 2010. március 02., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: