• Társadalmi problémák

    Legfrissebb cikkek a témában
     

    Tisztelt doktor nő!
    Már írtam kérdést önnek és a válaszra is írtam, de azóta változott 1-2 dolog és rájöttem erre-arra, ezért gondoltam, hogy átfogalmazom a szöveget és kiegészítem.
    16 éves fiú vagyok és 10. osztályos egy budapesti szakközép iskolában. Úgy vélem, hogy az embernek ebben a korban kéne élni az életet és barátokkal bulizni, vagy csak simán hülyéskedni és csajozni. Viszont nekem az a problémám, hogy nincsenek barátaim. Aki a legjobb barátjának nevez, annak is csak akkor vagyok a barátja ha nincs más mint kiderült, pedig 13 éve ismerem, de ennyi idő alatt mások lettek a szükségleteink. A suliba nem érzem jól magam. Teljesen más típusú  emberek járnak oda, mint amilyenekre szükségem lenne. Próbáltam barátkozni velük, de teljesen más a természetük. A suliban lányok sincsenek, pedig szerintem fontosak egy jó társasághoz. Barátnőm se volt még soha, ez eléggé zavar, meg hiányzik valaki, pedig csúnyának se mondhatom magam. Konditerembe járok és tényleg próbálok jól kinézni. Az a gond, hogy lányokat se ismerek és így nehéz az ismerkedés. Nameg a lányok nagytöbbségének nem olyan típusú fiú kel mint én vagyok. Akiket ismerek azok nem is akarnak kötődni valakihez mégis van barátnőjük néha, de nem is zavarja őket túlságosan ha elveszítik. Én meg érzelmesebb vagyok és ha valakit szeretek, akkor kötődök nagyon hozzá. Van egy legjobb barátom, egy nagyon szép, kedves, okos, aranyos lány, akit nyáron ismertem meg és ő tényleg szeret engem és én is nagyon szeretem őt. A gond csak annyi, hogy 150 km-re lakik, pedig tőle megkapom azt a szeretetet amire vágyok például amikor megölel.  Nagyon jó érzés, hogy legjobb barátja vagyok úgy, hogy nagyon sok ismerőse van, de csak haverjai mert velük csak hülyéskedni tud, de ha lelkizni akarna, akkor rájuk nem számíthat. Mégis nagyon jól érzi magát a sulijában, mert jó a társaság és mivel egy kisebb városról van szó, mindenki ismer mindenkit. Nagyon irigykedek rá, hogy jól érzi magát, mert emberek között van. Mondjuk barátként csak rám számíthat és én kitartok mellette bármilyen helyzetbe. Neten mindennap beszélünk, de találkozni csak ritkán tudunk, de akkor ölelgetjük egymást és mondjuk egymásnak, hogy mennyire szeretjük. Én túl sokat gondolok rá, mert ha unatkozok akkor eszembejut suliban is. Szünetekbe csak sétálgatok magamban, tehát unatkozok és állandóan rá gondolok és ez így rossz, hogy nincs mellettem. Ő nem panaszkodik ilyen miatt, mert olyan társaságban van, ahol jól érzi magát. Ha lenne egy jó társasg körülöttem és jól érezném magam, akkor én se állandóan rá gondolnék.
    Én is szeretnék egy társaságot, ahol legalább elvagyok. Hétvégeimen itthon unatkozok általában. Nem vagyok egy kezdeményező típus, hanem inkább
    csöndesebb vagyok. Próbáltam társaságot szerezni magamnak, de még 1 embert se tudtam szerezni. Mindenkinek fontosabb valaki, pedig rám tényleg lehet számítani. Körülöttem általában nyugalom van és néha unalom. Ha kettesbe vagyok valakivel akkor is inkább csak beszélgetünk. Körülöttem a legpörgősebb ember is lenyugszik. A legjobb barátom is ilyen, hogy állandóan hülyéskednek a haverjaival. Amikor találkoztunk akkor is fel volt pörögve, de mellettem teljesen leállt. Napvégére nem kellet sok ahhoz, hogy elaludjon. Szeretnék én is pörögni, hülyéskedni, közvetlen lenni, de az osztályomba erre képtelen vagyok, mert senki se pörög.
    Szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan találhatom meg a helyem, hogyan találhatok magamnak barátnőt és, hogy a legjobb barátommal hogyan lehet vidámabb a találkozás. Félénk vagyok, de ha ő is úgy eltudna velem hülyéskedni, mint bárki mással.
    A gond csak annyi, hogy iskolában nem tudok haverkodni, barátkozni senkivel. Próbáltam, de mindenki csak olyan témákról beszél, amikhez nem tudok hozzászólni. Pl.: számítógépes játékok leginkább. Nem érzem jól magam ott, ezért is gondolkozok azon, hogy szeptembertől átmegyek egy gimnáziumba (ha sikerül, mert szakközépből gondolom nem egyszerű). Társaságot akarok találni, akikkel nem csak suliba tudok elleni, hanem sulin kívül is találkozhatok. Nem is kell sok ember csak egy kis társaság.
    Nyaramat végig unatkoznám, ha nem találok valakiket. Tavaly is ez volt. Idén nyáron is ez lenne. Annyian különbözne, hogy a legjobb barátommal többet találkozok, de sajnos nem lehetek mindig mellette. Beszéltem vele erről és mondta, hogy menjünk nyári táborba, meg segíteni akar nagyon. Csak én ettől is félek. Az új emberekhez nem tudok egyedül beilleszkedni. Egyedül semmit se tudok. És mivel a barátom lány, valamennyire a táborba is szét leszünk választva, szóval nem számíthatok rá mindig, pedig ő nagyon közvetlen.
    Lényegében, csak szórakozni szeretnék valakikkel, és egy kis színt vinni az unalmas életembe. Hogyha nem változok meg és nem tudok élni, akkor társaságot se találok. Hetente 1x kosarazok (régebben egyesületbe is) és ott jónak érzem magam és jókedvem tud lenni, de a csöndességem nagyon rossz ismerkedéskor. A legjobb barátom hogyan tud segíteni abban, hogy pörgősebb legyek és ne unalom legyen körülöttem, hanem nevetés és élet. Szeretném, ha az ő hangulata és jókedve ragadna rám és nem az én csöndességemhez alkalmazkodna.
    Rájöttem, hogy társaságot kéne találnom ahol pöröghetek és akkor természetesebb lenne az ismerkedés és hogy a már meglévő kapcsolataim is jó hangulatúak legyenek.
    Én alapból egy elég nyugodt ember vagyok. Csak kosarazás közbe szoktam pörögni mert az elég jól megy. Bármilyen más helyzetben csöndes vagyok nagyon és nem hülyéskedek. Másokra meg nyugtató hatással vagyok. Ennek akarok véget vetni, hogy mellettem még az is "elalszik", aki eleinte pörgött. Hülyéskedni akarok, jól érezni magam és pörögni.Nincsenek barátaim, a suliba nem szimpatikusak. Valószínüleg ezért lettem ilyen, mert nem volt mellettem senki akikkel lehet hülyéskedni. A legjobb barátom messze lakik és ritkán találkozunk. Ő hogyan tudna segíteni nekem? Ő közvetlen és állandóan élet van körülötte, de nekem még őt is sikerül "elaltatnom".
    Előre is köszönöm a választ és elnézést, hogy hosszú lett, de próbáltam minél áttekinthetőbben, mert szeretném a változást már nagyon, mert így nem érzem jól magam.

    WEBBeteg szakértő válasza a pszichológia témában

    Kedves Levélíró!
    Köszönöm, hogy így együtt is leküldted leveleidet! Emlékeztem rájuk, és a korábbi levelek fényében igyekeztem válaszolni. Hogy együtt is meg legyenek, elküldöm a válaszaimat én is összevonva:
    A leveledből is kitűnik, hogy milyen érzékeny, érzelmes típus vagy. Ez nagy érték, és igaz barátod valószínűleg egy hasonló beállítottságú személy lesz. Viszont haver sok mindenki más is lehet, és ha szükséged van haverokra, akkor lehetséges, hogy egy picit alkalmazkodnod kell hozzájuk, valahogyan megtalálni a közös hangot a többiekkel az osztályodban, iskoládban. Amikor barátokat keresel, mindenképpen azt javasolnám, hogy légy türelmes, az igazi mély barátságok nem alakulnak ki egyik napról a másikra. És ami még fontos, miért ne lehetnél valakivel jóban, még akkor is, ha nem te vagy neki a legfontosabb? Ettől még érezhetitek magatokat jól együtt. És talán még egy nagyobb társaságba is be tud téged vezeti, így nem neked kellene azzal foglalatoskodnod, hogy társaságot szerezz magadnak. Aztán lehet, hogy egy-két éven belül meg te leszel a legjobb barátja annak a valakinek, bármi lehetséges.
    Az, hogy 16 évesen még nem volt barátnőd, nem jelenti, hogy bármivel is le lennél késve, főleg úgy, hogy az iskolátokba nem is járnak lányok. Ezért lenne különösen fontos, hogy délutánonként és hétvégén mozdulj minél többet ki, sportolj, járjál akár táncolni, vagy akár használd az internetet is arra, hogy lányokkal ismerkedhess, és ott fontos, igazi barátkora is lelhetsz, akikkel azonos az érdeklődési körötök. Csak gondold végig, milyen ilyen lehetőségeid vannak, és vedd kezedbe a dolgokat, ha a barátok és a csajok nem jönnek maguktól, akkor bizony értük kell menni!
    Azt gondolom, hogy ha a legjobb barátoddal letisztáztátok, hogy ő barátként akar „csak” rád gondolni, akkor te is próbáld meg őt barátként kezelni, és a figyelmedet irányítsd más lányok felé. Ha valamikor is majd többet szeretne, akkor te azt úgyis érezni fogod. A barátság pedig néha többet ér, tartósabb sokszor, mint egy párkapcsolat, lehet, hogy ő is így gondolja ezt.
    …..
    Azt nem írtad, hány éves vagy, de azt gondolom, mindenképpen fontos volna foglalkoznod azzal, hogy mitől is félsz pontosan az emberekkel kapcsolatban, és hogy hogyan tudod erősíteni az önbizalmadat. Az önbizalom első fontos lépése az önismeret és önmagunk szeretetének a képessége. Ebben tudnak neked segíteni különböző könyvek, melyek az ön- és emberismerettel foglalkoznak, illetve az önismereti csoportok és a pszichológusi segítség is hatékony és eredményes útjai az önbizalom fejlesztésének. Különösen azért is fontos ez, hiszen az iskolaváltás lehet egy megoldás, de érdemes azt is végiggondolnod, hogy ott ugyanúgy új emberekkel fogsz találkozni. A barátodra sem hagyatkozhatsz kizárólag, főleg úgy, hogy az ellenkező nemből vagytok valók. Az emberektől, új helyzetektől való félelmünket legkönnyebben úgy tudjuk leküzdeni, hogy gyakorolunk - gyakoroljuk az új (vagy akár régi) emberekkel való beszélgetést. Ha ők csak a számítógépes játékokról tudnak beszélgetni, akkor irányítsd te a társalgást! Biztos vagyok benne, hogy mindenkivel lehet beszélni a családról, hobbiról, egy sulin kívül kiszemelt lányról, a tanárokról! Arra is bíztatlak, hogy keresd meg a jó tulajdonságaidat, hogy mi mindent szeretsz magadban, illetve, hogy mások mit gondolnak a jó tulajdonságaidnak. Mindezt írd is le, hogy mindig szem előtt legyen, és ismételd minél többször el őket magadban!
    ….
    Korábbi leveleimet kiegészítve, azt gondolom, a legjobb barátod úgy tudna neked a legtöbbet segíteni, ha őszintén visszajelzést ad neked arról, hogy szerinte te milyen vagy, mik a pozitív tulajdonságaid, és mi az, amiben még van fejlődnivalód. Fontos, hogy a visszajelzését, véleményét csak akkor kérd, ha készen állsz arra, hogy be is fogadd, amit mond, el kezdj el magyarázkodni, és vitatkozni vele. Az is fontos, hogy ő tényleg őszinte tudjon lenni, és azokat is elmondja neked, ami nem feltétlenül jó tulajdonság. Érdemes lenne azt végiggondolnod, hogy mi az, ami visszatart az emberektől. Ennek sok oka lehet, mindenkinél más és más, a bizalmatlanságtól kezdve a korábbi rossz élményeken keresztül az önbizalom problémákig. Azonban ha valóban nyugodt típus vagy, és megnyugtató hatással vagy a környezetedre, az nagy érték a mai rohanó világban, használd ennek a típusnak az előnyeit. Van, aki néhány ember társaságában érzi jól magát, van, aki csak akkor, ha 20 ember veszi körül. Viszont, ahogy korábban is írtam, ha pörgésre vágysz, akkor ennek neked kell utána menned, ez nem jön magától. A barátod is csak annyiban tud segíteni a visszajelzésein túl, hogy megismertet téged az ő társaságával. De ott már neked kell barátkoznod, és pörögnöd. Amit a kosarazásról írtál, az alapján azt gondolom, hogy ha valami jól megy, szereted csinálni, akkor a pörgés is megy. Lehet, hogy csak gyakorlatot, rutint és ezáltal önbizalmat kellene szerezned az emberek között, és aztán jöhet a társasági pörgés! Ha a kosarazás közben minden jól megy, akkor kezd ott a dolgot!
    Üdvözlettel:
    Ujpál Zsófia

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    Kérdés: 2010-03-03 13:28:19; Megválaszolva: 2010. március 03., 13:28

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Kedves Doktornő! 41 éves leszek. Három gyermekem van.Több mint 10 éve szedek pánikbetegségre Citapram tablettát. A gyógyszer mellett teljesen tünetmentes vagyok sportolok dolgozom. Elhagyni próbáltam de sajnos visszajöttek a tüneteim.Jelenleg...
    Üdv, Nehéz leírni,de megpróbálom.Néha kicsinek,néha nagynak érzem magam szó szerint nem olyan átvitt értelemben,hogy ha becsukom a szemem,lüktet és olyan mintha hirtelen összemennék vagy megnőnék.Ez valamilyen létező...
    Üdvözlöm!-olyan kérdésem lenne hogy a Citapram 20 mg reggel és a Mirzaten 15 mg este,összeférhető gyógyszer?
    Tisztelt doktornő/úr! 21 éves lány vagyok. Egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy miért becsülöm le ennyire magam és miért érzem rossznak az életem?! Egész eddigi életem során nem voltam megelegedve magammal, mindig is maximális voltam de...
    Tisztelt Cím! Párom scippa 10mg-ot szed(férfi 40 éves),kb 1 hete. Sokat olvastam a gyógyszerről,de nem tudok rájönni,hogy ez valóban segít-e a paranoián? Enyhe depressziós tünetei is vannak,de 80%-ban a paranoid tünetek vannak többségben,ami...
    Jó napot! Az lenne a problémám, hogy adott egy családi vállalkozás amiben dolgozom. Egyre rosszabbul érzem ott magam, semmi okom rá, de 10 év után megcsömöltem, meguntam, és úgy érzem kiégtem, és ha oda kell menjek hétköznap nem érzem...
    Tisztelt doktornő! Panaszaim erősen pánikbetegségre utalnak (remegés, nehéz légzés, pánik tömegközelekdési eszközökön, nehéz nyelés érzet koncentrációs zavar stb.) Mivel minden leletem negatív lett így a doki gyógyszeres kezelést...
    Tisztelt Doktornő! Eddig még nem szedtem semmilyen antidepresszánst, alkalomszerűen Xanax 0,25 mg-os tablettát vettem be. Az elmúlt években sok negatív dolog ért, elmentem pszichiáterhez. Járok terápiára is, de kérésemre gyógyszerrel...
    Kedves Doktornő! Kb 3 hónapja szedek napi 1 szem xanax 0,5 sr tablettát. Most szeretném abbahagyni, ezt hogyan lehet? Ugye ezt nem lehet eltörni? vagy ilyenkor át kell állni sima xanax 0,5 re és azt lecsökkenteni? Várom szíves...
    Kedves Doktornő! Elsősorban köszönöm, hogy mindig válaszol a kérdéseimre és ilyen gyorsan! A terapeutám éppen nyaral, így sokat jelent, hogy valakivel megtudom beszélni az aggasztó gondolataimat, illetve ő nem pszichiáter és emiatt néhány...