• Szorongási tünet-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő(Úr)!

        Nálunk már a család rovására történik a rendszeres elviselhetetlen állapot, amelyben a férjem van. Röviden leírnám a tüneteket, amelyek a viselkedésére jellemzők.

        Gyakori a hirtelen kirobbanása, akármilyen csekélységből adódóan is. Ilyenkor egy nagyot ordít, veszekszik, hiába mondom neki, hogy legalább ne a gyerekek előtt, hisz olyannyira megviseli őket, egyáltalán nem hallja, amit mondok neki csak mondja, mondja....néha otthagyom és kimegyek a szobából, de ő tovább mondja orditozva.

        A napokban pl: az történt, hogy kiöntöttem egy pohár ásványvizet a pohárba mivel szükségem volt éppen az üvegre.Erre ő nekem támadt mert most tönkre megy az a pohár víz, ha röktön nem issza meg senki.És, hogy én csak pocsékolom a vizet.

         Szóval ez csak egy kis példa, hogy akár egy pohár víz miatt is robban amit már nem tudok elviselni.Látom a gyerekek is rémültek amikor hazaér az apjuk a munkából, mindj árt annyit feszűltebbek és várják a csattanót. Próbáltam vele beszélni, de csak annyit mond, hogy ő ideges anyagiak miatt meg egyéb ok miatt. Nincs a családunkba béke éppen ez a brutális, buta viselkedése miatt, de szerintem ez nem csak ennyi, ez már betegség, amit diagnosztizálni lehet.De mit tehetek, ha orvoshoz nem hajlandó elmenni, gyógyszert semmi pénzért nem venne be?

        Amikor valami apróság miatt dührohamot kap, olyan mint egy elvetemült vadállat, senki nem tudja leállítani. A jelenetei miatt nem tudok aludni annyira ijesztő, annyira inkább egy őrűltre hasonlít, amit nem lehet egykönnyen elfelejteni.

        Kérem válaszoljanak milyen betegség ez? És én mit tehetek? A gyerekeim hogyan óvjam meg?    Már a munkatársaim is észrevették rajtam a lehangoltságot amit ez a gonosz    (ezt azért írom, mert ha bárkinek segíteni kellene borzasztóan mérges) művel velem. Attól félek, hogy a gyerekek lelki sérűltek lesznek, pedig olyan tehetségesek...

        Mi a teendőm?   Válaszukat előre is köszönöm!

        Tisztelettel:K.V

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichiátrai probléma témában

        Kedves K. V.!

        Részletes vizsgálat nélkül csupán a felmerülő lehetőségekről tudok tájékoztatást nyújtani. Az állandó stressz okozhat szorongást, mely járhat feszült, ingerlékeny viselkedéssel. Hangulatzavarok következtében is kialakulhat ilyen jellegű probléma. Lehet szó indulatkezelési problémáról is, ez társulhat személyiségzavarhoz is. Igazából pszichiátriai vizsgálat tudná felállítani a pontos diagnózist és annak megfelelően lehetne kezelést indítani, akár gyógyszereset, akár pszichoterápiát.

        Valahogyan próbálni kellenne erről beszélnie férjével, hogy az állandó ingerlékenység, az őt ért sok stressz, problémák miatt lenne szükség valamilyen megoldásra. Az indulatra (ha nehéz is), fontos, hogy ne indulattal reagáljon. Az adott helyzetben úgysem tudja férje befogadni még akár az ész érveket sem, csak későbbiekben, amikor nyugodt. Ha tudja, konkrétan milyen helyzetek bosszantják, azt érdemes kerülni, de ez nem megoldás hosszú távon. Ha férje nem fogad el Öntől javaslatot, kérje háziorvosa segítségét. Nem is konkrétan a pszichés problémák miatt (kezdetben), hanem a stressz okozta lehetséges testi bajok és kezelésük miatt (magas vérnyomás, alvás-étvágyzavar például), talán a kezelőorvos tanácsait jobban elfogadja férje.


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-02-26 10:19:34; Megválaszolva: 2010. február 26., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot! Az lenne a problémám, hogy a fejemben a tarkómnál folyton nyomás érzésem van. Illetve ha ülök vagy fekszek folyton az az érzésem van, hogy fel kell állnom. Ha állok nem tudok egyhelyben állni mert mindig mozgás kényszerem van....
        tisztelt Szakértő!! Van egy 16 hónapos fiú unokám és egy éves kora óta figyeljük a viselkedését. A szülők aggódnak hogy nem autista e? Voltunk fejlődés neurológián két helyen is. Egyik helyen sem mondták, hogy az lenne, de ajánlottak...
        Tiszteletem! Nem sürgős kérdés. Év elején voltam rokkantsági felülvizsgálaton akkor több mindent néztek. Az egyik amikor kis kalapáccsal, megütötték a térdeim, az egyik térdem megrándult, a másik nem. Szerintem akkor jó aminek jónak...
        Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni gyógyszeremmel kapcsolatban. Evészavarom lassan 15 éve áll fenn, 7 éve kerültem olyan helyzetbe, hogy az orvosom gyógyszeres terápiát javasolt. Ennek keretein belül a Prozacot, Olanzapynt és sok...
        26.éves ember vagyok van 2.gyönyörű gyermekem, Az életem Szerelmével 15.éves korom óta együtt vagyunk ,sokat szenvedtünk együtt mindig a lakhatással volt gondunk, Autónepper vagyok, sajnos rá szoktam a Marihuánás cigarettára Függő...