• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr (Nő)!

        Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, van egy 12 éves lányom az utóbbi időkben( pár hónapja ) heti egy két alkalommal reggel mikor indulni kellene az iskolába.rájön hogy neki hányingere van fáj a hasa és olyan arcot vág mint aki mindjárt bele hal.Többször haza kellet hozni a sulibol mert hányt de az orvos nem talált semmi kórosat. Itthon persze már semmi baja.mindig kitalál valamit hogy fáj ma pl a lába.ön szerint lehet-e ez valami szorongásos tünet? Vigyem el pszihologushoz?

        Itthon pedig minden rendben a férjemmel imádjuk egymást sose veszekszünk.Igaz én beteges vagyok 24 évesen szélütést kaptam majd gerincsérvem lett és egy hónapja kiderült erősen cukorbeteg is vagyok.Lehet -e ez a kiváltó ok nála?

        Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás, szomatizáció témában

        Kedves Levélíró!
        A leírtak alapján úgy tűnik, lányának a problémái lelki eredetűek, az ún. pszichoszomatikus betegségek csoportjába tartozik. Ezek a betegségek lelki eredetű, de a testben megnyilvánuló kórfolyamatok, és a leghatékonyabban a lelki problémákkal való munkával lehet őket gyógyítani. Ebben egy szakember, gyermekpszichológus tud segítségükre lenni.  A gyomorpanaszok, mint ahogyan Ön is megfogalmazta, azt gondolom, leginkább a stresszel, a benne maradt, fel nem dolgozott feszültséggel kapcsolatosak. Azt nem írta, Önöknek a férjével milyen a kapcsolatuk a gyermekükkel. Itt az is fontos lehet, hogy sokszor szülőkként azt gondoljuk, minden rendben, de fontos a gyermeket is megkérdezni, hogy ő hogy látja. Van-e valami, amit máshogyan szeretne, van-e valami, am i zavarja, rossz neki? Emellett az is elképzelhető, hogy a stresszt számár az iskola hordozza. Milyen a kapcsolata az osztálytársaival? Vannak barátai? Illetve a másik fontos kérdés, hogyan áll ő a teljesítményhelyzetekkel? A felelés, dolgozatok, a számonkérés bármilyen formája erős stressz-forrás lehet a fiatalok számára. Ezeket a kérdéseket, azt javaslom, járják körbe, lehet, hogy már ezeknek az átbeszélésével is enyhülnek a tünetek!
        Minden jót kívánok!
         
         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-01 21:25:24; Megválaszolva: 2010. március 01., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: