Szorongás, alvászavar, vagy valami más?

Tisztelt dr/nő/úr!

2007 eleje óta generalizált szorongással kezelt beteg vagyok. Alvászavarral kezdődött, valamint pánikbetegséggel és attól tartás, hogy rosszúl leszek.

2007 elején beállítottak egy pszichiátrián citapram 20 mg és 0, 5 rivotril reggel, este 3 mg rivotril és 15 mg mizapint. Ezzel stabil voltam múlt év októberéig, majd kicsattantam az örömtől, kedvem volt, jól voltam,  majd egyik napról a másikra visszaestem. Felkerestem egy pszchiáter szakorvost, aki a meglévő gyógyszerek mellé lendormin altatót írt fel és az esti mizapint 30 mg-ra emelte. Kicsit féltem az altatotól, de mivel elöző nap nem aludtam és az agyam azon járt, miért nem alszom, így segített a gyógyszer. Sikerült ismét 8-9 órát pihennem. 10 nap után elhagytam a lendormint és egy hónapig stabil voltam ismét, jól pihentem jól voltam.

Sajnos megint visszaestem és lecserélte a pszchiáter a citapramot rexetinre és este zyprexa 5 mg-ot írt fel. Ezzel közel egy hétig jól voltam, de a rexetin kiválthatott belőlem rosszúllétet, rámjött a pánikroham az utcán, és azthittem majd meghalok.

Éjszaka is arra ébredtem, hogy rosszúl vagyok, pánikrohamos halálfélelmes ébredés. 4 napig mivel csütörtökön jött rám, éjszakánként másfél órát tudtam nagynehezen aludni, mivel önkéntelenűl magamat tartottam ébren.

Visszamentem az orvoshoz, aki azonnal elhagyta a rexetint és a zyprexat és cymbalta gyógyszert írt fel valamint lendormint ismét. December közepén.

Azóta nappal 30 mg cymbalta 0, 5 mg rivotril este 3 mg rivotril és 15 mg mizapin valamint egy lendormin.

2-3 nap kellett mire végre eltudtam lazulni és pihenni 3-4 órát, majd 5-6-ot.

2, 5 hónapja szedem, de sokszor (fejsipolást létezik ilyen), fülzúgást, fejbúgást,  érzek, és sokszor szédelgek, fáj a fejem. Cymbalta, Lendormin okozhatja? (Anyám szerint bebeszélem, de én nem találok ki ilyeneket.) 

Egyre többször kell bevennem fejfájás csillapítót is, amit régen nem kellett, valamint ilyen a citapramnál nem volt.

Mi okozhatja a fejzúgást, zizegést, valamint nem érzem, hogy jobban lennék és az alvásom is azóta sokkal rosszabb, keveset tudok pihenni, sokszor nyügös vagyok, életkedv nélkül, étvágytalan, a lakásból alig merek kimozdúlni félve attól, hogy megint a rosszúllét rámjön...lendorminnak is a hatása már szinte nem érződik...

Nagyon nehezen alszom el és hamar felébredek..., lassan értelmét sem látom...

Rettenetesen fáradtnak érzem magam sokszor, a testem pihenni kivánna, de az agyam mintha nem illedelmeskedne neki...:(

Cymbaltara is az volt ráírva 2 hét a beállás 2, 5 hónapja szedem, de mintha egy lépést sem haladtam volna előre.

Milyen megoldást tudnak javasolni?

Köszönöm válaszukat.

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

Kedves Kérdező!

 

A Cymbalta lehetséges mellékhatásai között szerepel a szédülés. Általánosságban jellemző, hogy a mellékhatások általában a kezelés kezdetén jelentkeztek és többségük a terápia folytatása ellenére visszafejlődnek. A Lendormin kezelés során felléphet fejfájás, szédülés, szintén igaz, hogy ezek a panaszok zömmel a terápia kezdetén jelentkeznek és a gyógyszer további alkalmazása során általában megszűnnek.

Úgy gondolom, szükség lenne egy fizikai-és laborvizsgálatra, mert panaszai hátterében organikus eltérések is állhatnak. Emiatt indokolt háziorvosának felkeresése.

Tudnia kell, hogy az antidepresszáns jellegű gyógyszerek hatásához valóban szükséges a 2 hét, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal minden tünet elmúlik, hanem akkor indul a hatásosság. Terápia váltás megfontolásához 4-6 vagy több hetet szükkséges várni, hogy pontosan lássa a kezelőrvos, valóban nem megfelelő hatékonyságú-e a kezelés. Ugyanakkor előfordul, hogy bizonyos pácienseknél többféle kezelést (vagy azok kombinációját is) ki kell próbálni, hogy jelentősen csökkenjenek a tünetek. Az is lehetséges, hogy korábbi betegségeire újabb kórképek rakódtak rá, ezért nem megfelelő már a korábbi kezelés. Erről pontosan a kezelőorvos tud nyilatkozni. De mindenképpen fontosnak tartom, hogy kezdjen meg pszichoterápiát, mert annak alkalmazása (hosszú idő szükséges) nagy mértékű javulást tud hozni.

Gondolja még át a lefekvés körülményeit, bizosítsa a zajmentes nyugodt környezetet, ne egyen-igyon közvetlenül előtte, kerülje koffein tartalmú italok fogyasztását.

 

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Kérdés: 2010. február 24., 10:34; Megválaszolva: 2010. február 24., 10:34
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi a bajom?
AUTIZMUSRÓL
Skizofrénia tünete ez?
Mirtazapin Sandoz csökkentés
Rémálom az életem mit tegyek ?