Szorongás, alvászavar, vagy valami más?

Tisztelt dr/nő/úr!

2007 eleje óta generalizált szorongással kezelt beteg vagyok. Alvászavarral kezdődött, valamint pánikbetegséggel és attól tartás, hogy rosszúl leszek.

2007 elején beállítottak egy pszichiátrián citapram 20 mg és 0, 5 rivotril reggel, este 3 mg rivotril és 15 mg mizapint. Ezzel stabil voltam múlt év októberéig, majd kicsattantam az örömtől, kedvem volt, jól voltam,  majd egyik napról a másikra visszaestem. Felkerestem egy pszchiáter szakorvost, aki a meglévő gyógyszerek mellé lendormin altatót írt fel és az esti mizapint 30 mg-ra emelte. Kicsit féltem az altatotól, de mivel elöző nap nem aludtam és az agyam azon járt, miért nem alszom, így segített a gyógyszer. Sikerült ismét 8-9 órát pihennem. 10 nap után elhagytam a lendormint és egy hónapig stabil voltam ismét, jól pihentem jól voltam.

Sajnos megint visszaestem és lecserélte a pszchiáter a citapramot rexetinre és este zyprexa 5 mg-ot írt fel. Ezzel közel egy hétig jól voltam, de a rexetin kiválthatott belőlem rosszúllétet, rámjött a pánikroham az utcán, és azthittem majd meghalok.

Éjszaka is arra ébredtem, hogy rosszúl vagyok, pánikrohamos halálfélelmes ébredés. 4 napig mivel csütörtökön jött rám, éjszakánként másfél órát tudtam nagynehezen aludni, mivel önkéntelenűl magamat tartottam ébren.

Visszamentem az orvoshoz, aki azonnal elhagyta a rexetint és a zyprexat és cymbalta gyógyszert írt fel valamint lendormint ismét. December közepén.

Azóta nappal 30 mg cymbalta 0, 5 mg rivotril este 3 mg rivotril és 15 mg mizapin valamint egy lendormin.

2-3 nap kellett mire végre eltudtam lazulni és pihenni 3-4 órát, majd 5-6-ot.

2, 5 hónapja szedem, de sokszor (fejsipolást létezik ilyen), fülzúgást, fejbúgást,  érzek, és sokszor szédelgek, fáj a fejem. Cymbalta, Lendormin okozhatja? (Anyám szerint bebeszélem, de én nem találok ki ilyeneket.) 

Egyre többször kell bevennem fejfájás csillapítót is, amit régen nem kellett, valamint ilyen a citapramnál nem volt.

Mi okozhatja a fejzúgást, zizegést, valamint nem érzem, hogy jobban lennék és az alvásom is azóta sokkal rosszabb, keveset tudok pihenni, sokszor nyügös vagyok, életkedv nélkül, étvágytalan, a lakásból alig merek kimozdúlni félve attól, hogy megint a rosszúllét rámjön...lendorminnak is a hatása már szinte nem érződik...

Nagyon nehezen alszom el és hamar felébredek..., lassan értelmét sem látom...

Rettenetesen fáradtnak érzem magam sokszor, a testem pihenni kivánna, de az agyam mintha nem illedelmeskedne neki...:(

Cymbaltara is az volt ráírva 2 hét a beállás 2, 5 hónapja szedem, de mintha egy lépést sem haladtam volna előre.

Milyen megoldást tudnak javasolni?

Köszönöm válaszukat.

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

Kedves Kérdező!

 

A Cymbalta lehetséges mellékhatásai között szerepel a szédülés. Általánosságban jellemző, hogy a mellékhatások általában a kezelés kezdetén jelentkeztek és többségük a terápia folytatása ellenére visszafejlődnek. A Lendormin kezelés során felléphet fejfájás, szédülés, szintén igaz, hogy ezek a panaszok zömmel a terápia kezdetén jelentkeznek és a gyógyszer további alkalmazása során általában megszűnnek.

Úgy gondolom, szükség lenne egy fizikai-és laborvizsgálatra, mert panaszai hátterében organikus eltérések is állhatnak. Emiatt indokolt háziorvosának felkeresése.

Tudnia kell, hogy az antidepresszáns jellegű gyógyszerek hatásához valóban szükséges a 2 hét, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal minden tünet elmúlik, hanem akkor indul a hatásosság. Terápia váltás megfontolásához 4-6 vagy több hetet szükkséges várni, hogy pontosan lássa a kezelőrvos, valóban nem megfelelő hatékonyságú-e a kezelés. Ugyanakkor előfordul, hogy bizonyos pácienseknél többféle kezelést (vagy azok kombinációját is) ki kell próbálni, hogy jelentősen csökkenjenek a tünetek. Az is lehetséges, hogy korábbi betegségeire újabb kórképek rakódtak rá, ezért nem megfelelő már a korábbi kezelés. Erről pontosan a kezelőorvos tud nyilatkozni. De mindenképpen fontosnak tartom, hogy kezdjen meg pszichoterápiát, mert annak alkalmazása (hosszú idő szükséges) nagy mértékű javulást tud hozni.

Gondolja még át a lefekvés körülményeit, bizosítsa a zajmentes nyugodt környezetet, ne egyen-igyon közvetlenül előtte, kerülje koffein tartalmú italok fogyasztását.

 

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Kérdés: 2010. február 24., 10:34; Megválaszolva: 2010. február 24., 10:34
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi a bajom?
Jó napot! Az lenne a problémám, hogy a fejemben a tarkómnál folyton nyomás érzésem van. Illetve ha ülök vagy fekszek folyton az az érzésem van...
AUTIZMUSRÓL
tisztelt Szakértő!! Van egy 16 hónapos fiú unokám és egy éves kora óta figyeljük a viselkedését. A szülők aggódnak hogy nem autista e? Voltunk...
Skizofrénia tünete ez?
Tiszteletem! Nem sürgős kérdés. Év elején voltam rokkantsági felülvizsgálaton akkor több mindent néztek. Az egyik amikor kis kalapáccsal...
Mirtazapin Sandoz csökkentés
Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni gyógyszeremmel kapcsolatban. Evészavarom lassan 15 éve áll fenn, 7 éve kerültem olyan helyzetbe...
Rémálom az életem mit tegyek ?
26.éves ember vagyok van 2.gyönyörű gyermekem, Az életem Szerelmével 15.éves korom óta együtt vagyunk ,sokat szenvedtünk együtt mindig a...