• Skizofrénia? Valóban "kikapcsol" az agya? 2. Boarderline szindróma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr / Doktornő!

        Most olvastam Dinya Doktor úr cikkét a boarderline szindrómáról, és mintha a barátomról írták volna, minden szava igaz rá nézve. Ez kialakulhat később is, akár a drogok hatására? Úgy tudom ez az utóbbi 3-3.5 évre tehető. Viszont csak 1-2 éve ilyen, mint leírtam. Ennyi idő kellett, hogy kialakuljon?  
        Saját bevallása szerint depressziós, és tudom, hogy nyugtatókat is szed, rivotrillt 2 mg-osat, de csak alkalomszerűen. Amikor "normális" vannak pillanatok hogy sír, hogy normális életet szeretne, hogy fáj neki hogy ilyen, hogy a szülei csalódnak benne és megígéri mindenkinek, hogy felhagy az éjszakával és "jófiú" lesz, csak legyek vele, figyeljek rá, segítsek neki, ne hagyjam, hogy bármihez is hozzányúljon. Ugyanakkor 1-2 nap múlva mintha ezek a pillanatok meg sem történtek volna és ha megemlítem neki, hogy 2 napja még nem így tervezte dühöng, hogy ne szóljak bele az életébe.

        Mi lehet a baja? Tudom, hogy nem menne el orvoshoz, mert "neki semmi baja", pedig kellene.
        Viszont nem ír a Doktor úr memória zavarokról, úgy gondolom más baj is lehet...

        Kérem válaszoljon leveleimre!
        Előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Virág

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichiátriai betegség témában

        Kedves Virág!

        A borderline szindróma tünetei között szerepel az elhagyatottság érzése, instabil kapcsolatok, önkárosító magatartás, érzelmi labilitás, üresség érzése, nem tudja az illető dühét kontrollálni, paranoid tünetek. A kiváltó okok között szerepelhet a genetika, a gyermekkori traumák, bizonyos szerzők összefüggésbe hozzák káros szerhasználattal is. A kórkép pszichiátriai kezelést igényel: gyógyszereset és hosszú távú pszichoterápiát egyaránt.

        Memória zavarok nem szerepelnek a tünetek között. Ahogyan előző válaszomban is írtam, összetett problémáról van szó, részletes kivizsgálás nélkül nem tudok pontosat mondani. Mindenképpen segítségre van szüksége párjának.

        Próbálja meg meggyőzni, hogy ha ő maga is úgy érzi depressziós és pszichiátriai gyógyszert is szed (Rivotril), akkor mégis csak segítségre van szükségre. Nem is beszélve az agresszív kirohanásokról, amelyekre saját elmondása szerint nem is emlékszik. Ha szükséges, kérje párja édesanyjának vagy háziorvosuk segítségét.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-22 16:29:31; Megválaszolva: 2010. február 22., 16:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: