• Szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorúr/ nő!

        Egy barátnőm miatt írok Önnek, akiért nagyon aggódom. Állandóan szorong, mindig olyan, mintha félne valamitől még akkor is, ha négyszemközt beszélgetünk pedig én vagyok a legjobb barátnője. És mindenben bizonytalan pedig én tudom hogy ő sokmindent tud, hiszen kitűnő tanuló a gimiben. Akármit kérdezhetek tőle, mindig úgy válaszol hogy nem biztos benne, és a kérdések 95% - ára végül úgy felel hogy "Nem tudom." Akkor is ha hétköznapi dolgokról beszélgetünk. Nem mer olyan ruhát felvenni ami divatos, van egy kicsi kivágása vagy valami kicsi dísz rajta. Nem hord szoknyát és ékszereket se. Ilyesmit nem mer fölvenni. Vagy ha mégis van rajta nyaklánc, akkor azt elrejti a ruhája alá hogy ne látszódjon. Mindig meg van a háta görnyedve és ha csend van körülöttünk, akkor sem értjük sokszor hogy mit mond, annyira suttogva beszél. Állandóan tördeli a kezét és felszakítja egyik körmével a másikat. Egyszer elmesélte nekem hogy sokmindentől fóbiái vannak és ezek meg szoktak jelenni a rémálmaiban.

        Már beséltem erről egy tanárnővel is, aki nagyon rendes és segíteni fog neki. De ehez az is kéne hogy a barátnőm is forduljon a tanárnőhöz segítségért. Egyszer már beszélgettek is. De én úgy látom hogy a barátnőm már megszokta hogyő ilyen és ezt veszi természetesnek és nem érzi úgy hogy változnia kéne.

        Abban szeretném a tanácsát kérni hogy én mit tehetek érte. Én próbálom őt bátorítani, de eddig csak annyit sikerült elérnem, hogy már föl meri venni a farmernadrágot, és nyáron néha a térdnadrágot.

        Válaszát előre is köszönöm szépen!

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező!

        Részletes vizsgálat nélkül pontos diagnózist nem tudok felállítani, de többféle problémakör is felmerülhet barátnőjénél: Előfordulhatnak speciális fóbiák (félelem bizonyos dolgoktól, akár az említett ruhadaraboktól), szociális fóbia (szorongás mások jelenlétében), egyéb szorongásos kórkép, depresszió, saját testének észlelési zavara. De azt sem tudom kizárni, hogy a kicsit furcsa viselkedés hátterében nem állnak-e furcsa gondolatok.

        Jól tette, hogy segítséget kért tanárnőjétől. Úgy gondolom, hogy bátorítsa továbbra is barátnőjét, hogy kérjen segítséget a tanárnőtől, akár mástól. Lehetséges, hogy gyermekpszichiátriai vizsgálatra lenne szükség, attól függően, hogy vannak-e egyéb panaszok, furcsaságok. Erre is kísérje el barátnőjét, mondja, hogy bármilyen vizsgálatra, beszélgetésre elkíséri, mindent megbeszélhet Önnel, felteheti kérdéseit. Ha úgy látja, szükséges, akkor jelezze a problémát a szülők felé is.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-02-22 10:48:50; Megválaszolva: 2010. február 22., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: