• Pszichés eredetű vagy más betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Engem húsz éve pánikbetegséggel és szorongásos betegséggel kezelnek.Jelenleg rexetin 30mg reggel, frontin 25mg, 2-3x1 tabletta. Fél éve nehéz fizikai munkát végzek, nagyon korán kelek, de a munka java 3-6 óra alatt lemegy. A társaság idegileg megterhelő, de amennyire lehet figyelmen kívül hagyom.Családi életünk jó, de nagyon nehéz anyagi körülményekkel.Két gyönyörű gyerekünk van, 19 és 6 éves lányok. Mostanában sűrűn rosszul érzem magam, heves szívdobogás, ettől légszomj, hányinger. A bal kezem sokat fáj(ez a munkától is van), reggelente nehezen tudok fogni vele. A fejem napok óta fáj, a szemeim, mintha homokkal lennének tele néha, néha pedig erős nyomást érzek bennük. Az arcom sokszor kipirul és érzem, hogy a vércukrom lemegy és attól is meg egyébként is sokat szédülök. van, hogy ájulásféle (még nem volt) kerülget. Fáradékony, ingerlékeny és feledékeny vagyok.Kb. 7 éve voltak ilyen szívdobogásos, légszomj, stb. tüneteim hetekig, szervi okot nem találtak.Sokszor le kellett feküdnöm, de úgy is nehezen lettem jobban, sokat jártam akkora ügyeletre.Lehet, hogy fizikai kimerültség az oka? A munkámat nem szeretném elveszíteni, mert ez az egyetlen megélhetési forrásunk, táppénzre nincs lehetőségem, párom szociális segélyen van, betegsége miatt nem kap munkát (asztmás, allergiás, túlsúlyos, ebből gerinc probléma, többek között). A kérdésem az lenne, hogy a tüneteim lehetnek-e mind pszichés eredetűek, és hova forduljak ezekkel? A pszichiátriai kezelőorvosom ilyen esetben azt mondja, menjek a háziorvosomhoz! Lehetnek-e cukorbetegségre utalók ezek a tünetek? Előre is köszönöm segítségét és elnézést a hosszú leírásért! További sok sikert és jó egészséget munkájukhoz!

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Levélíró!

        Először mindenképpen szükség lenne egy testi és laborvizsgálatra, emiatt fel kellene keresnie háziorvosát. Mert minden olyan pszichiátriai betegség diagnózisához, mely testi tüneteket tud produkálni, szükséges az organikus háttér kizárása. Ájulásérzést okozhat az alacsony vércukor, alacsony vérnyomás, de egyéb problémák is. A kézfájdalom, fejfájás hátterében is állhat pszichés, de szervi probléma is. A szívdobogás érzése, légszomj, hányinger, szédülés-ájulás érzése lehet pánikrohem tünete. Az ingerlékenység, feledékenység, fáradékonyság utalhat depresszióra. De amint írtam, más is okozhatja ezeket a panaszokat.

        Először tehát keresse fel háziorvosát kivizsgálás végett, a cukorbetegség, esetleg más testi kórkép irányában ő tud biztosat mondani. Ha szervi eltérést nem talált, akkor keressen fel pszichiátriai szakrendelést.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-22 10:42:31; Megválaszolva: 2010. február 22., 10:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: