• Kialakulhat-e pszichés probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő/úr!

         

        Két éves kisfiúnkat 2010 január 22-én megműtötték ( hyposdasias-szal született), jelenleg jól érzi magát, és a kontrolon a kezelőorvosa is biztatóan beszélt a felépülésről.

        Műtét előtt fúnkat bölcsődébe kezdtük járatni, mert akkor még úgy tünt visszamehetek dolgozni a munkahelyemre ahonnan gyed-re mentem. 2009 október-november elejéig bölcsibe vittük a gyereket, ahová másfél hónapig minden reggel sírva mentünk be, szinte ideje sem volt beilleszkedni mert gyakori megbetegedések miatt kimaradoztunk. Tehát november közepétől a műtétig már nem vittük közösségbe mivel nem sikerült munkába állni, ezért gondoltam otthon marad velem a műtétig.

        Júliusban a fiúnk betölti a 3 évet és igy már semmilyen juttatást nem fogok kapni, ezért vissza szeretnénk vinni bölcsibe hogy mihamarabb találjak munkahelyet. Nem tudom mennyi időnek kell eltelni ahhoz hogy újra közösségbe járjon a műtét után, és lelkileg (pszichésen) nem okozunk-e neki valamilyen problémát ha újra egy változást hozunk az életébe. Fiúnk még nem beszél, de tudja mi az hogy bölcsi, és mikor megkérdezem megyünk bölcsibe, akkor erőteljesen rázza a fejét hogy nem akar menni.

        Kérem segítsen, mert nem szeretnénk fiúnknak pszichés problémát okozni.

        Előre  is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichológia témában

        Kedves Kérdező!

        Előfordul kisgyermekeknél, hogy a gyakori hiányzások az óvodai, bölccsödei beszoktatás kezdetén nagyon megnehezítik a beilleszkedést. Hiszen ha egy gyermek egyébként is szorongóbb, félősebb, eleve nehezebben fogadja el az új környezetet, hosszabb időre van ehhez szüksége. Ezt az időszakot pedig mindig megszakítja a betegség és így neki újból kell kezdenie a beszokási időszakot.

        Júliusban nyugodtan megkezdhetik a bölcsödét, viszont szánjanak elég időt a beszokási időszakra. Előtte (már most kezdhetik), tegyen a bölcsöde irányában sétákat és meséljenek arról a gyermeknek, hogy milyen jó ott a többieknek, milyen sokat lehet játszani, milyen érdekes elfoglaltságok vannak ott. Mutassák meg az udvart, a játszóteret, a sok együtt játszó, jókedvű gyereket. Fontos, hogy lássa, a többiek ott jól érzik magukat. Tehát próbáljon neki kedvet csinálni hozzá. Mesékbe is építsen bele vidám történeteket ezzel kapcsolatban, mutasson örömteli gyerkekről képeket, mondja, hogy játszanak a bölcsiben. Fontos, hogy mire elkezdik a beilleszkedést, jó kedvvel gondoljon arra kisfia. Akkor pedig mindenképpen tartsák szem előtt a fokozatosságot.


        Kérdés: 2010-02-16 10:52:23; Megválaszolva: 2010. február 16., 10:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: