• Alvászavar, fáradtság

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        20 éves lány vagyok, 18 éves koromban jelentkezett a panaszom, ami a következő: Elalvás utáni 30 percben szokott megtörténni, hogy a szívem gyorsabban kezd verni és a fejemben is megnő a nyomás, szinte úgy érzem, hogy majd szétrobban és mintha nyikorgó hangokat hallanék. Ilyenkor szeretnék felébredni, de nem bírom kinyitni a szemem és mozdulni sem bírok, de a külvilág hangjait hallom. Ez úgy szokott lezajlani, hogy felgyorsul a szívverésem, majd lelassul, aztán újra kezdődik előlről és ez minimum kétszer-háromszor megismétlődik, mire sikerül felébrednem. Ilyenkor a fejemben és a mellkasomban is enyhe fájdalmat és szorítást érzek és a fülem is zúgni szokott. Ez szerencsére nem történik meg minden éjszaka, de szinte minden este lefekvés előtt nyomást érzek a fejemben és zúg a fülem.

        A másik, szintén aggasztó panaszom pedig az állandó fáradtság. Akár 6 órát, akár 10 órát alszok, mindig fáradtnak és levertnek érzem magam. Napközben az is előfordul, hogy pattanást hallok a fülemben, mintha addig be lett volna dugulva a fülem és kidugulna. Késő délután pedig, amikor már nagyon fáradt vagyok, szédülni is szoktam. Néhány héttel ezelőtt pedig ugrálókötelezés közben bedugult a fülem, szédülni kezdtem és fényes pontokat láttam.

        Bár az állandó fáradtságtól is kb. 2 éve szevnedek, nem tudom, hogy az éjszakai rosszulléttel összefüggésben lehet-e?

        Kérem, legyen szíves megmondani, hogy mi lehet a panaszaim oka és hogy milyen szakemberhez forduljak, illetve milyen vizsgálatokkal lehetne kideríteni panaszaim okát.

        Előre is köszönöm segítségét!

        Egy kétségbeesett fiatal lány

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Kedves Kérdező!

        Az elalvás folyamatában jelentkező hallucináció-szerű érzéseket ún. "hipnagóg hallucinációknak" nevezzük. Ezek egészséges embereknék is előfordulnak, másrészt kapcsolódhatnak az Ön által is leírt "alvási paralízishez" (bénuláshoz), melyre szintén az jellemző, hogy az alvás-ébrenlét átmenet esetén jelentkezik, átmeneti mozgásképtelenséget okoz. Ezekhez a problémákhoz későbbiekben egyéb alvászavar is társulhat, de nem feltétlenül. Ezek a jelenségek is okozhatják a krónikus fáradtságot, de annak hátterében egyéb más tényező is állhat. Egyrészt pszichiátriai kórképek közül a depresszióű is okozhat fáradtságot és levertséget. Másrészt a fáradtság hátterében számos testi betegség is állhat, mely okozhatja a szédülést és egyéb panaszokat. A hirtelen szívdobogás érzés is utalhat pánikrohamra, de organikus eltérésre is.

        Először szükséges lenne háziorvosát felkeresni és részletes organikus és laborvizsgálatot végezni. Ha a testi tünetek hátterében eltérést nem találnak, akkor pedig szükséges lenne pszichiáter felkeresése.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-15 10:32:22; Megválaszolva: 2010. február 15., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: