• Komoly e a gond?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        Számomra egy igen személyes problémával fordulok önhöz abban a reményben, hogy valami konkrétumot tud mondani a problémámmal kapcsolatban.18 éves fiú vagyok teljesen egészséges sosem volt komoly betegségem, se lelki, se testi. Mégis kárácsony környékén egy szerintem pszichológiai jellegű probléma állt elő. Az ünnepek alatt egy vírusos fertőzést sikerült elkapnom elég magas lázam volt(39fokos) és 3-4 napig ágyban feküdtem keveset ettem stb. Ezalatt az idő alatt az ember sokat gondolkodik és én hajlamos vagyok rosszul látni a jövőt illetve megijedni az ilyen betegségektől főképp mert már évek óta még csak lázam se volt.
        Elkezdtem gondolkodni életről halálról miértekről hogyanokról és sikerült magamat nagyon megijeszteni és szinte pánikolni kezdtem.Egyből kerestem valakit akivel beszélhetnék a dologról és anyukámmal beszéltem meg végül a problémám.Egyébként hozzáteném az elmúlt időben a betegség elött is előfordult az hogy verítékben ébredtem és rosszul aludtam, de ez a dolog még rátett egy lapáttal. Miután elmeséltem a dolgot és nem tudtak megnyugtati úgy döntöttünk, hogy felhívunk egy pszichológust meg is tettük én személyesen is beszéltem vele és azt mondta ez előfordul ebben a korban ha nagyobb a baj nyugtatóért mennyünk az ügyeletre, de mást nem kell csinálni.Csak sajnos ez a probléma nem tűnt el teljesen és még most is rámjön néha a félelem és a szorongás és az bánt hogy nem tudom mi lehet az oka. Szerető emberek vesznek körül és jó körülmények között élünk.Sokat kísért ez a dolog és nem értem mi ez. Az is közre játszhat hogy volt közeli ismerősünk akinek komoly pszichés problémája volt korházba került és bizony egészen megváltozott utána. Remélem nállam közel sem ennyire nagy a gond. Ami elképzelhető ok számomra, hogy 1 éve új házba költöztünk közelebb a városhoz és ráadásul egy kertesházól egy lakásba, illetve elváltak a szüleim bár nem volt veszekedés mert közös megegyezés volt plussz lassan itt az érettségi.

        Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült, válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Levélíró!

        Ebben az életkorban, a pályaválasztás-érettségi és egyben felnőttkor küszöbén valóban előfordul, hogy foglalkoztatja a jövő, fel-felmerül az elmúlás gondolata. Arra kell azonban figyelnünk, hogy ez milyen gyakran és minőségben jelenik meg. Túlzott aggódásról, szorongásról beszélhetünk már, ha ezek a gondolatok, félelmek napjainak tulnyomó részében jelentkeznek, szinte csak erre irányulnak gondolatai és emiatt nem tud tanulni, elhanyagolja egyéb kötelezettségeit, kapcsolatait. Az izzadás, alvászavar, kedvetlenség utalhat szorongásos kórképre, de depresszióra is. Mindkét betegség kialakulását segíti a negatív életesemények, mint például rokon betegsége, költözés, válás, még akkor is, ha ezek látszólag nem hagytak mély nyomot Önben.

        Azt gondolom, érdemes lenne pszichiátert felkeresniük, hogy meg tudja állapítani, szükséges-e esetleg gyógyszeres kezelés. Viszont pszichoterápiát mindenképpen indokoltnak látom. Addig is, továbbra is beszélje meg problémáit édesanyjával, ez nagyon sokat segít.


        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-11 10:31:31; Megválaszolva: 2010. február 11., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: