• Gyógyszer függőség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Címzett!

        Érdeklődöm, hogy XANAX okozhat -e függőséget.

        Én kb. 6 éve szedek 0, 25 mg-os xanaxot minden este lefekvéskor. Ez azért alakult így ki, mert a változó korral problémáim voltak az éjszakai alvással. Orvos írta fel nekem ezt a gyógyszert, úgy hogy 3x1-et szedjek naponta. Először úgy szedtem, talán egy hónapig, aztán csak este 1x1-et lefekvés előtt. Mostmár, ha véletlenül elfelejtem bevenni lefekvés előtt, és lefekszem, majdnem alszom, akkor is úgy érzem fel kell kellnem és bevenni a gyógyszert, mert félek, hogy éjjel felkelek, és nem tudok aludni.

        Szeretnék leszokni róla, de nem igen megy magamtól. Mit lehet tenni. Hogy lehet fokozatosan leszoktatni magam, vagy átállni gyengébb "altatóra", elaltatóra, nyugtatóra?

        Köszönöm válaszát.

        Erzsébet

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongásoldó témában

        Kedves Erzsébet!

        A Xanax sajnos okozhat függőséget: testit és pszichéset egyaránt. Esélye a gyógyszer adagjának és a kezelés időtartamának emelésével növekszik. Az adagolást fokozatosan kell csökkenteni, mivel a kezelés hirtelen felfüggesztése kellemetlen panaszokat okozhat. Az elhagyásnak apró, pici lépésekben kell történni mindenképpen, ehhez kérje kezelőorvosa segítségét.

        MIvel az alvásproblémák hátterében egyéb betegségek állnak, ezért a kiváltó okot kellene kezelni. Depresszió, szorongásos kórképek esetében is jelentkezik ilyen tünet, ezért részletes pszichiátriai vizsgálatra lenne szükség, ehhez igazítva történik pedig a terápia.

        Mivel azonban testi kórképek is járhatnak alvásproblémákkal, ezért (neurológiai kórképek, mozgásszervi problémák, reflux, betegség, légzésproblémák vagy éppen nem megfelelő alváshigiéné), ezért kerese fel háziorvosát is.


        Kérdés: 2010-02-11 09:03:48; Megválaszolva: 2010. február 11., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: