• Nárcizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Egy 19 éves egyetemista vagyok, a gimiben pszichológushoz jártam önismert céljából. Nem mélyedtem el túlzottan a dologban ami hiba volt, hosszú idő kellett hogy rájöjjek ettől a "betegségtől" szenvedek. Nem szeretném így élni az életemet, minél hamarabb szeretnék tőle megszabadulni. A pszichológus azt mondta a felismerés már egyfajta javulás is. Most hogyan tovább, kihez forduljuk segítségért? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a nárcizmus témában

        Kedves Levélíró!

        Amennyiben a nárcisztikus személyiségzavarra gondol, akkor annak jellemzői a következőek: önmagát nagyzolásos módon fontosnak hangoztatja az illető, sikerről-korlátlan hatalomról fantáziál, önmagát különlegesnek véli, másoktól elvárja, hogy csodálják és ennek megfelelő bánásmódot vár el, éppen ezért csak kihasznál másokat és empátiát nem mutat irányukban, öntelt és másokra irígy. Nem tudom, ezek a kritériumok mind érvényesek- e az Ön esetében. Ha úgy véli igen, akkor ezen hosszú távú pszichoterápiával tud változtatni. Valóban a felismerés az első lépés, sokan eddig sem jutnak el. Pszichoterapeuta lehet orvos és pszichológus is egyaránt. Pszichiátriai szakrendeléseken folyik pszichoterápia is, ott tudnak ebben segíteni, ha valóban fennáll ez a kórkép Önnél. Ezt én vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, de lehetséges, hogy a betegség kategóriát az Ön jellemzői nem merítik ki. Ezesetben pszichológust kellene ismét megkeresnie.


        Kérdés: 2010-02-09 07:59:33; Megválaszolva: 2010. február 09., 07:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: