Hiszti

Tisztelt Webbeteg! A kislányom most 2, 5 éves. kb. 1 hónappal ezelőttig egy tündéri, mosolygós, kedves lányom volt, de azóta alig ismerek rá.Nagyon hisztis lett.Olyannyira felhergeli magát, -főleg, ha nem akarom észrevenni, és úgy teszek, mintha ott se lenne (azt mondták ez beválik) -, hogy alig tudom megvigasztalni. Többször előfordult már, hogy hányt egy-egy ilyen "rohama" során. A hajmosás az valami kriminális.2 hetente nagy nehezen rávesszük magunkat, hogy alávessük magunkat. Ez legutóbb úgy zajlott, hogy az apja fogta a két lábát, a feje lógott a kádba, és közben végig ordított, a végén pedig hányt. Kérem segítsenek, hogy mit kezdjek az én dacos lányommal?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hiszti témában

Kedves Anyuka!

A kislányuk próbálgatja lehetőségeinek határait, vagyis azt, hogy önök meddig engedik elmenni a követelései teljesítésében. Ha nem vesznek róla tudomást, az nem túl jó megoldás, hiszen ez arra készteti, hogy még erősebben követelje azt, amit szeretne.Ebben teljesen kimerül, az agresszív akarati feszültség testi tüneteket eredményez: jelen esetben hányást, de végső esetben akár elkékülést, légzési rendellenességet is okozhat.

Határozott, következetes, szeretetteljes és gyors segítségre, "iránytűre" van szüksége, hogy megértse, hol vannak a határok, mit lehet és mit nem! Ha nem figyelnek rá, akkor olyan élménye lehet, mintha magára hagynák a bajban, megharagszik, megijed, indulatos lesz, mert elveszettnek hiszi a biztonságot jelentő anyai (apai) támaszt.

Se hideg vízzel leönteni, se megverni, se bezárni, se magára hagyni nem szerencsés, nem szabad!

Nem baj pl. ha néhány napig nem mosnak hajat. De ha már muszáj, akkor ezt egy ember tegye, gyorsan, határozottan és kedvesen.Nem kell szabad embernek lefogni, mert az ijesztő és pánikot kelt, állandósítja a félelmet.

Érdemes átgondolni, mi váltotta ki, mi előzte meg a rohamot. Mit szeretne a gyerek? Ha pl. valami tárgyat, mondjunk rá határozott és hangos nemet, ha valóban nem akarjuk odadni vagy megvenni, és tereljük el a figyelmét.Legyünk határozottak! A hiszti sose járjon eredménnyel, mert akkor a gyerek átveszi a hatalmat és ez ijesztő számára, hiszen természetellenes.

A gyerek megérzi a hezitálást, a szülői tehetetlenséget, az ambivalenciát és ez elbizonytalanítja. Ezért fontos a határozottság!

Gyakran azonban a figyelmünket akarja ilyen módon megkapni.Gondolkodjunk el, ha így van, hogy mért kényszerülhetett erre a kétségbeejtő megoldásra. Előfordul, hogy mindene megvan, kiszolgáljuk, rabjai vagyunk, de valójában tényleg nem figyelünk arra, milyen ő valójában, és mire vágyik tőlünk. Lehet, hogy kimutatott érdeklődésre, nyugalomra, határozott következetességre, állandó életritmusra, egymást és őt szerető családi légkörre van szüksége, amit a családtagok egymás felé és őfelé is egyértelmű jelzésekkel kimutatnak.

Jusson eszünkbe az is, hogy a kicsi gyerekek gyakran jóval több ingerrel vannak körülvéve, túlingerlődnek, és ezt érzékeny idegrendszerük nem képes feldolgozni.

A hisztériának nevezett érzelmi reakció tehetetlenségből fakad, szorongást, indulatot és félelmet leplez.

Meg kell tanulni kezelni, nem kell megijedni tőle. A személyiségfejlődés része, hogy megtanuljuk, hogyan kell akaratunkat kifejezni, vágyainkat megvalósítani. Hosszasan keressük ehhez az eszközöket, módokat. Néha sok kudarc árán. Az önök kicsije most indult el ezen a fejlődési úton. Nem beteg, "csak" tanulja az életet!

Ha azonban állandósulna ez a viselkedészavar, akkor nem találtunk rá a kiváltó okokra. Ez esetben ne hezitáljunk, forduljunk gyermekpszichológushoz. Nincs nagy baj, de ilyen esetben elkel a gyors és szakszerű segítség.

Üdvözlöm Önöket: Kazimir Ágnes gyermekpszichológus

Kérdés: 2008. június 04., 22:45; Megválaszolva: 2011. július 29., 12:04
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Hisztike!
Tisztelt DR. Úr/Nő. Azt szeretném megtudni, hogy létezik-e olyan, hogy egy 11 éves gyerek annyira hisztizik, hogy befullad, nem kap levegőt. A kihívott...
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?