• A hormonális változástól van ennyi bajom 15 évesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Angelika! Én egy 15 éves lány vagyok.Már 3 hónapja nem tudok normálisan csinálni semmit mert minden bajom van. Szédülök,közbe úgy érzem hogy elájulok,zúg a fülem,nehezen tudok nyelni,légszomjam van,gyors a szivem,ég a gyomrom meg nyom,már hánytam is. Az orvos elküldött allergia vizsgálatra,légzésvizsgálatra,tüdőröntgenre,EKG-ra és nem találtak semmit. Anyukám elvitt természetgyógyászhoz,ott kiderült hogy sok bennem a candida gomba és a helico baktérium,meg a bélrendszerem és az emésztőrendszerem sem tul jó. Az lehet attól hogy a bőrgyógyász több mint fél évig szedetett velem antibiotikumot a pattanásaimra? A természetgyógyásznál még az is "kijött" hogy a pajzsmirigyemmel is van valami,de vettek vért és negatív lett. De bevan gyulladva meg a nyirokcsomóim is. Ettől lehet a nehéz nyelés és a légszomj? És a gyors szívdobogás az mitől lehet? Az orvos aztmondta hogy kérjünk időpontot ideggyógyásznál,mert azt hiszi hogy az egészet csak én beszélem be magamnak,pedig én tudom hogy nem. Most épp elakartam kezdeni valamit sportolni,de a gyors szívverésem miatt félek,mert futás közbe nagyon rosszul szoktam lenni,és emiatt mostmár régóta nem futottam meg a lépcsőn se tudok egyből felmenni,közbe meg kell állnom. Ez az egész lehet attól hogy olyan korba vagyok amikor a hormonjaim "beindulnak" és attól van minden? Kérem segítsen mert így nem bírom tovább.

        WEBBeteg szakértő válasza a rosszullét témában

        Kedves Kérdező!

        Nos, mi a baja? Ezt látatlanban nem lehet megmondani. Csak "hangosan gondolkozom" inkább, és írok le néhány dolgot, ami eszembe jut kérdése kapcsán.
        Szokatlan, hogy egy 15 éves lány ennyire beteg, és ennyire szerteágazó panaszai vannak, ahogy Ön írja, minden baja van. Szédülés, fülzúgás, ájulásérzés, szívtáji panaszok, gyomorproblémák együtt, legalább négyféle szakterületet érintő problémahalmaz. És akkor még nem számoltuk a pszichológust, mint lehetőséget, de mint minden esetben, pszichés területre csak a testi okok teljes kizárását követően szabad terelni egy kérdés megválaszolását. Úgy tűnik ez részben megtörtént, bár lehetne a kört bővíteni neurológus, fül-orr-gégész és gastroenterológus belgyógyász irányában, vagy az EKG-t is megismételhetnék. Nekem az az érzésem (látatlanban...!), hogy ezek az újabb vizsgálatok csak a negatív leletek sorát szaporítanák.
        És ezen a ponton léphetnek be a pszichés irányú vizsgálatok. A sokféle "testi" probléma ez esetben következmény és tünet, annak a tünete, hogy az Ön vagy családja életében valami rosszul működik, és Ön mintegy védekezésként, szinte belemenekül a betegségbe. Iskolai nehézségek, az első szerelmekkel járó csalódások, vagy éppen otthoni konfliktusok (italozó apa, válófélben lévő szülők, stb.) is állhatnak a probléma hátterében. A beteg nyilván a látványos panaszokat okozó tüneteket igyekszik "lenyomozni", pedig lehet, érdemes lenne a dolgok mögé is nézni.
        De ismétlem, csak hangosan gondolkodok.
        A természetgyógyászattal legyenek körültekintőek. A szimpla szélhámostól kezdve az orvosi diplomával is rendelkező, valóban felkészült gyógyítókig széles a skála, és maga a terület is roppant sokszínű. Kérdés tehát, milyen jellegű vizsgálat az, amin résztvett, hogy az ott hallott megállapítások ne fölöslegesen fokozzák az Önben már így is láthatóan meglévő szorongást.

        Tünetei alapján egyetértek orvoskollégámmal, aki egy fiatalok kezelésében jártas pszichológus felkeresését javasolta.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán 

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-04 08:54:28; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: