Rémálom

Gyermekemmel kapcsolatban szeretnék egy kérdést feltenni! Kislányom 3 éves 8és fél 9 között fekszik mindig mesélünk neki kb. 2 órára rá sírva "ébred".Kiabál szinte alig ismer meg minket, szemei kimerednek, teste remeg, ez kb.5-10 percig tart. sajnos utána nem tudja elmondani mit álmodott.Ez kb. heti 2 alkalommal történik meg. szerencsére másnap ezekre nem emlékszik, és amúgy napközben kiegyensúlyozott gyermek benyomását kelti. Kérdésem az lenne, hogy ez egy természetes velejárója a gyermekkori fejlődésnek, vagy érdemes-e inkább orvoshoz fordulni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Anna válasza rémálom témában

Kedves Kérdező!

Gyermekénél a leírtak alapján az alvási rémület zavar (ún. pavor nocturnus) valószínűsíthető. Erre a kórképre jellemző, hogy a gyermek pánikszerű kiáltással induló, váratlan és ismétlődő felébredéseket él meg a mélyalvás szakaszában. Ehhez pedig heves félelem, gyors szívverés, légzés társul. Ilyenkor a páciens nehezen hozzáférhető, erre az időszakra és álmaira nem emlékszik. Ez a zavar társulhat alvajáráshoz. Gyermekeknél az előfordulás 3 %. Általában ez a jelenség serdülőkorra elmúlik. Előfordulhat, hogy hátterében valamilyen erős szorongás áll, de nem feltétlenül. Ha erre gyanakodnak, keressenek fel gyermekpszichológust. 

Ijesztő jelenség, azonban nem kell megijedniük. Amit tenni tudnak, hogy az elalvás előtti szakaszt kellemessé, megnyugtatóvá teszik. Lefekvés előtti időszakban ne fárassza ki magát túlzottan a gyermek, feküdjön le időben, mert ez megnyújtja a mélyalvási szakaszt, így nagyobb az esély, a felriadásra. Amikor megébred kislányuk, próbálják megnyugtatni fizikai kontaktussal. Ezután vissza fog aludni és nem emlékszik semmire. Másnap ugyanolyan vidám kislány lesz mint bármikor máskor.Üdvözlettel: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Kérdés: 2009. november 13., 18:10; Megválaszolva: 2009. november 13., 18:10
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Indulatkezelés
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas