Trichotillománia, gyógyulás önerőből

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Sajnos azt hiszem, kényszerbetegségekben szenvedek. Az akaraterőmre támaszkodva próbálok kigyógyulni belőle, gyógyszeres kezelésektől és a személyes konzultációktól is nagyon idegenkedek.

Kényszeresen tépkedem a szakállam és a szempilláim.

Utóbbi oka talán az, hogy gyakran érzem nagyon száraznak a szemem, gyulladtnak a szemhéjam, vagy esetleg úgy érzem, hogy belelóg a szemembe a szempillám. A tépések után viszont többnyire csillapodni szokott ez az érzés (és ilyenkor abba is hagyom). Vajon tényleg csak ezért csinálom, vagy az egészet beképzelem?

A szakállamnál azt hiszem pusztán stressz levezető kényszerképzetem van (és ezt sokkal gyakrabban is csinálom). Próbálom mindig borotválni, hogy elejét vegyem a dolognak, de nagyon nehéz megállnom, de azt hiszem pusztán akaraterő és odafigyelés kérdése.

Sajnos a stresszhelyzetektől nem tudok megszabadulni, családi viták/gondok, az egyetem nem igazán teszi ezt lehetővé. Bár abban sem vagyok biztos, hogy esetleges megszűnésével véget érnének ezek a kellemetlenségek.

Ön mit gondol erről?   Tudna esetleg tanácsokkal, információkkal ellátni mire kellene figyelnem, hol lenne érdemes ennek utána olvasnom?

Tisztelettel: B. Z.

Dr. Herman Tünde válasza kényszerbetegség témában

Kedves Kérdező! Az Ön esetében két pszichiátriai betegség is felmerül. Az egyik a kényszerbetegség, a másik pedig az ún. "tricotillomania", azaz kórós haj-és szőrzettépegetés. Az előbbi esetében valamilyen kényszergondolat okozta feszültség-szorongás csökkentése miatt végez az illető kényszercselekvéseket, mely sokféle lehet. Az utóbbi esetében szőrzet kitépése történik (haj, szakál, szemöldök, szempilla, egyéb szőrzet). A pontos diagnózist, esetleg más betegség fennállását csak pszichiáter tudja megállapítani, szükséges lenne alapos kivizsgálásra. A kényszerbetegség terápiája gyógyszeres és pszichoterápia egyaránt. A tricotillomaniat viselkedésterápiával kezelik általában. Ez utóbbi esetében a cél az, hogy a páciens felismerje azt a késztetést, feszült állapotot, ami a tépkedést megelőzi és ilyenkor valamilyen más tevékenységet végezzen: pl.: megfogja a kezét stb. Keressen fel pszichiátert a pontos diagnózis végett, hiszen ettől függ a kezelés módja is. A pszichoterápia szakembert igényel és hosszú távú. Későbbiekben a megtanult technikákat önállóan is tudja majd alkalmazni.Üdvözlettel.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Figyelem! A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes - különösen a terápiára vonatkozó - tanácsok az orvostudomány fejlődése következtében napjainkra túlhaladottá válhattak.
Kérdés: 2009. november 13., 07:39; Megválaszolva: 2009. november 13., 07:39

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Együttélés egy kényszerbeteggel
Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. A párom kényszerbetegségben szenved, ezt pszichiáter diagnosztizálta nála kb. 10 évvel ezelőtt. Azóta...
Ez is csak egy kényszergondolat?
Tisztelt Doktor Nő! 14 éves korom óta (6 éve) kényszerbeteg vagyok különböző kényszergondolatokkal, impulziókkal illetve kényszercselekvésekkel. Január körül...
Kényszerbetegség?
28 éves nő vagyok, egy leukémiával a hátam mögött… (19 évesen lemondtak rólam az orvosok, most 28 vagyok.) Mindig szorongó alkat voltam, de az utóbbi időben...
Rossz gondolatok
Tisztelt Doktornő! Született egy kislányom, akit mindennél jobban szeretek. Egyszer mégis átfutott a fejemen, hogy milyen lenne leejteni, milyen védtelen,...
Mi lehet ez?
Tisztlet doktornő! Nagyon meg vagyok ijedve. Van egy fiam, aki nappali gimnáziumban tanul. (kitúnő tanuló) A gyerek tegnap este bejött hozzám beszélgetni....