• Iskolai stressz?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm!

        Kisfiam 6 és fél éves, szeptemberben kezdte az iskolát. Azóta folyamatosan fáradt, mely gondolom a délutáni alvás hiányának tudható be (egyébként este nyolckor megy már aludni). Én ennek a fáradtságnak rovására írtam, de most már nem vagyok biztos benne, hogy folyamatosan emelt hangon, flegmán, követelőzve beszél velünk, mintha minket okolna a rá nehezedő nyomás miatt. Öccsével, aki 2 és fél éves folyamatosan veszekszik, durván játszik vele, sokszor fizikailag is bántja. Az osztályfőnöke szerint ott nincs vele semmilyen magatartási probléma, sőt  nagyon lelkis, szinte csendes, ám jelentkezik, ott van az órán, nagyon meg akar felelni.

        A legijesztőbb viszont számomra, amiért megkerestem Önt, hogy éjszakánként "felébred", beszél, sír, amikor bemegyek hozzá, akkor azt látom, hogy nincs ébren, nem válaszol arra, mi a baja, és reggel semmire nem emlékszik. Eddig ez hetente csak pár alakalommal fordult elő, de egy- két hete minden éjszaka így megy ez. Amikor a kistestvére megszületett, voltunk vele gyermekpszichológusnál, mert a testvérféltékenység jelei mutatkoztak rajta, és én nem szerettem volna, ha rossz emlékei maradnak ebből a korszakból, vagy bármi törés keletkezik benne. Akkor is állandóan agresszív volt, kiabált, stb., de azt mondták, ez normális.

        Mit gondol, fel kell most keresnem egy szakembert? Hogyan tudnék segíteni neki? Egyáltalán, talán én rontok el valamit?

        Köszönöm válaszát: Nóra

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Iskolakezdés témában

        Kedves Nóra!

        A teljesítményszorongás miatt keletkezett stresszt úgy tűnik gyermeke otthon a leírt módon vezeti le. Az intenzív éjszakai álmok is arra utalnak, hogy a kisfiú sok feszültséget hordoz magában. A szorongás bizonyos fokig az otthoni légkörben oldódik ugyan, de valóban helyes döntés lenne szakemberhez fordulniuk. A szülő támogató szeretete, biztató jelenléte mellett a pszichológus biztos alapokra építheti a terápiás munkát.

         

        Üdvözlettel: Kertész Tímea, pszichológus


        Kertész Tímea, pszichológus
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-11-16 10:53:00; Megválaszolva: 2009. november 16., 10:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A hurutos köhögés
        COVID-19 kisokos