Éjszakai bepisilés

Kedves Doktornő!

Kislányom 4, 5 éves és sokszor bepisil még mindig éjszaka. Régebben szinte minden nap előfordult, de volt 1 hónap, amikor már teljesen tisztán és szárazon ébredt reggel, azonban mostanában megint bepisil éjjel, reggel arra kelek, hogy a gyerek a nedves ágyon alszik, mert sokszor nem is ébred fel rá.

Kérdésem, normális-e még, hogy ennyi idősen is bepisil éjjel, ha nem, akkor kihez forduljak segítségért, mit tanácsol?

Köszönettel, M. Viktória

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza éjszakai bepisilés témában

Kedves Viktória!

A vizelettartás az ötödik életév betöltése után nem szokott problémát okozni. Mivel a bepisilés a gyermekénél éjjel jelentkezik, a szervi eredetű elváltozás szinte biztosan kizárható, hiszen nappal szabályozni tudja a vizeletürítést.

Bizonyos pszichés tényezők hatására előfordulhat, hogy a korábban teljesen szobatiszta gyermek családi, óvodai események hatására újra bepisil. Kistestvér születésekor a gyermek például ugyanolyan gondoskodásra vágyhat, mint újszülött tesvére stb.

Próbálja éjjel egyszer felébreszteni és wc-re ültetni a gyermeket, az esti folyadékfogyasztást pedig igyekezzenek visszaszorítani. Ha az éjjeli pisiltetés után továbbra is fennáll a probléma, érdemes lenne alaposabban megvizsgálni a helyzetet. A kicsit semmi esetre sem szabad szidni, büntetni a bepisilésért. Az ilyen jellegű átmeneti zavart a gyerekek hamar kinövik.

Üdvözlettel: Kertész Tímea, pszichológus

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2009. szeptember 10., 11:23; Megválaszolva: 2009. szeptember 10., 11:23
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Gyerekkori bepisilés
Tisztelt doktornö/ur! A kérdésem az volna hogy 6és fél éves kisfiam néha még éjszaka bepisil.Ha sokat iszik ez álltalában akkor fordul elö.Ebben...
Rexetin álmosság
Gyogyszer mellekhatas
Ez is csak egy kényszergondolat?