dilemma

T.Doktornő/Úr/!

Néhány hónapja, általában heti egy alkalommal teljesen váratlanul (minden körülmény rendben van körülöttem) erős belső feszültség, szorongás érzés tör rám. Ezt eddig citromfű és orbáncfű teával enyhítettem.Ezeket lehet "büntetlenül" folyamatosan (napi fél liter) inni? Voltam pszichiáternél, aki kb.5-10 perces ismeretség után (beszélgetés, teszt egy pszichológus kollégájával)  a következő diagnózist írta a papíromra: pánik zavar (szindróma) epizodikus rohamokban. Gyógyszerek: Xanax SR 0, 5 mg 1 tabl; Cipralex 10mg 1 tabl.Sajnos a kérdéseim azóta fogalmazódtak meg, ezekre szeretnék öntől választ kapni.Ebből a problémából a gyógyszerek segítségével ki lehet gyógyulni teljesen, vagy valamilyen szorongásos betegséggel mostantól kezdve számolni kell? Ezeket a gyógyszereket orvosi irányítással le lehet tenni, vagy függőséget okoznak? Ideális esetben milyen hosszú ideig tart ez az állapot, gyógyulás mikorra várható? Amíg Ön nem válaszol nem merem elkezdeni a gyógyszereket. Köszönöm a segítségét! K.X.

WEBBeteg szakértő válasza pánikbetegség témában

Kedves K.X.!

Szerintem a kérdéseire a honlapon található cikkekben is találna (részben) választ, már ami a pánikbetegséget illeti. Azért röviden kitérek erre: vagyis a gyógyulási esély gyógyszerek mellett jó (azt persze nehéz megmondani, hogy pont ettől a kettőtöl történne meg, ezért kell kipróbálni) . Ha a gyógyszerek 1-2 hónap alatt tünetmentessé teszik, akkor még egy darabig biztosan szedni kell (egyéni mérlegelés alapján) . Az ön szervezetén is múlik, hogy mennyire szokik a gyógyszerekhez, egyébként a nyugtatót minél rövidebb ideig alkalmazzuk. Amennyiben averziója van a gyógyszerekkel kapcsolatban, miért nem próbálkozik pszichoterápiával? A levelében én még érzek egy kis kétkedést azzal kapcsolatban, hogy adequat-e a diagnózis ill. a terápia. Ha nem bízik a vizsgálójában, szakítson rá több időt (netán pénzt is) , hogy részletesebb vizsgálat történhessen. Mert végülis a terápia nem egy-két hétre szól...Jó egészséget kívánva, dr. Bakos Cinnia DóraÜdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. augusztus 06., 21:39 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 21:39
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Pánikbetegség, bal kamra hypertrophia
Szedhető-e ez a gyógyszer?
Gyógyszerváltás kérdés
Üdvözlöm! Rexetint szedtem 20 mgot 4 hónapig, pánikra és erős szorongásra. Viszont szexuális mellékhatások miatt lecseréltük Brintellixre 10 mg...
Szorongás a szorongástól?