Remegés, mi a teendő?

Tisztelt Doktor Úr!
Unokaöcsém (9 éves) keze igen sokat remeg, és a szemét is furcsán húzgálja. Valószínű idegi alapon van neki, mert elég sok baj volt most a családjában (válás, mamája meghalt, új "apa", kistestvér születése..) . Amikor remeg a keze anyukája még erőteljesen rá is szól, csúnyán leszidja mindig, hogy hagyja abba. Szerintem ezt nem direkt csinálja, és ezzel csak árt neki, nem? Mi lenne ilyenkor a teendő? Elmúlhat neki? Hogyan? Az iskolába biztos a többi gyerek is észreveszi, ami miatt még piszkálhatják is. Amikor utoljára láttam még csak a szemét húzgálta, tovább romolhat? (Egyébként jó tanuló, de úgy veszem észre nem foglalkoznak vele eleget.) Köszönöm válaszát!

WEBBeteg szakértő válasza tic témában

Kedves Kérdező!

A leírás alapján az Unokaöccse legnagyobb valószínűséggel TIC-kel, így hívják szakmai nyelven az akaratlan mozgásokat. Ezt támasztja alá az is, hogy pszichés hatásra jelentkezett, illetve arra fokozódik. Mivel pontos leírás nem áll rendelkezésre, sajnos lehetőségként még az epilepszia lehetőségét is fel kell vetnem. Ha ennyi szorongást kiváltó tényező van jelen egyszerre, akkor érdemes lenne pszichológushoz fordulni, mert nagy valószínűséggel a gyermek Önmaga nem fog tudni ezen túljutni. Abban igaza van, hogy a szólongatás egyfajta megerősítéssel tovább ronthatja a dolgot. Beszélje meg a dolgot a gyermek édesanyjával és forduljanak szakemberhez segítségért.

 Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. június 21., 14:36 ;Megválaszolva: 2009. június 21., 14:36
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar
Mit tegyek, ha beleszerettem az...
szkizotipiás rendellenesség