• Fogyás/nyomásos érzés a mellkasomban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

        Én egy 22 éves lány vagyok.Egy nehéz időszak áll mögöttem. Megállapították nálam, hogy Candida betegségem van, és szigorú diétát kellett tartanom. Nem vagyok valami nagy súlyú így se, de a diéta alatt fogytam 6 kilót, ami eléggé megviselt.(jelenlegi súlyom 43 kiló, és 164 cm magas vagyok) A kezelő orvosom egy hónapja már azt javasolta, hogy rendben vagyok és visszatérhetek a rendes táplálkozásra. Az étvágyammal nincs gond, de sokszor ha eszem, eltelik pár óra és nagyon hányingerem van, néha szédülök is. A testsúlyom pedig nem akar sehogy sem gyarapodni. Valamint észre veszem magamon, hogy sokkal fáradékonyabb vagyok, és mozogni se tudok úgy, mint régebben.

        A másik problémám, hogy lelkiileg is nagyon instabil vagyok. Volt 3 alkalommal pánik rohamon, ami nagyon megviselt, és nehéz volt talpra állni..Viszont már tudom kezelni a stresszes dolgokat és a félelmeimet. Ami viszont még aggaszt, hogy esténként fura mellkasi fájdalmam van, és nagyon mély hányingerem(úgy érzem mindig, hogy hánynom kell, de sose szoktam).. A mellkasi fájdalmam a két mellem között szokott jelenkezni, és fura nyomó érzés..szokott fájni akkor is a mellkasom, ha kicsit idegesebb vagyok, vagy félek, de ez a fájdalom nem hasonlít arra. Kihez tudnék fordulni ilyen problémakkal, vagy min változtassak, és mitől nem tudok hízni, valamint mitől fájhat a mellaksom és mitől lehet hányingerem?

        Előre is köszönöm szíves válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogyás témában

        Tisztelt Levélíró!


        Levelére valószínűleg a belgyógyász kolléga  is fog válaszolni, ami a Candida ügyet illeti. A második kérdésblokkra reagálva: nem tudom, vajon a mellkasi panaszok nem utalhatnak-e  gyomorsav problémára (főleg akkor gyanús, ha fekve jelentkezik ez az érzés). Egy biztos: Önnek a "gyenge pontja" az emésztőrendszere. Gondolom, hogy egyébként belgyógyász vizsgálta Önt eddig, és lehet, már többféle eszközös vizsgálat is történt. Ezek birtokában érdemes megkérdezni a gastroenterológust, van-e még vizsgálandó ill. terápiás javaslata?
        Ha pedig a testi elváltozások (már) nem magyarázzák a tüneteit, de azok fennállnak, pszichológus segítségével nézzék meg, hogy valóban hogyan oldja meg problémáit, hogyan tudja a feszültséget levezetni.

        Jó egészséget kívánva,

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

        Kedves Kérdező!

        A gyengeséget a fogyás illetve a tápláltsági állapot alacsony szintje magyarázhatja. A mellkasi fájdalom korát és nemét figyelmbe véve szívproblémára nem utal, a psychés tényezők azonban állhatnak háttérben, de akár reflux-betegség is okozhatja. Ez utóbbi magyarázhatja az étkezést követő hányingert is. Javaslom, egyen gyakran, keveset, nyugodtan, mozogjon rendszeresen, sajátítson el megfelelő stresszfeldolgozó mechanizmusokat (jóga, relaxatio, autogén tréning).

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-08 18:13:11; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: