• Internetfüggő

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő!

         

        Azért írok önnek, mert a segítségét szeretném kérni. Elég bonyolult és összetett a probléma, de megpróbálom megfogalmazni rövidebben.

        Az öcsém 17 éves és sajnos internet függő. Ezt mindenki tudja a családban, de akárhogy próbálkozunk, nem tudjuk kiugrasztani ebből őt.

        A családunkról annyit kell tudni, hogy édesanyám meghalt 16 éve, ezek után édesapám nevelt minket nagymamámmal és a nagynénémmel. Mi egy ikerházba lakunk, nagybátyámék a másik felébe. Rengeteget segítettek és segítenek a mai napig is nekünk. Édesapám 58 éves, reggeltől estig dolgozik, és ezért keveset tud velünk foglalkozni. Én 21 éves tanuló vagyok.

        Mindig is odavoltunk a számítógépért öcsémmel. De mikor serdültem, középiskolába jártam, más lett az érdeklődési körünk, eltávolodtunk egymástól, kevesebbet beszéltünk, és mert egyedül érezte magát, belekerül ebbe az ördögi körbe. Egyre durvább lett a viselkedése, modora.

        A közelmúltban panaszkodott arra, hogy nem lát és nem hall rendesen. Voltunk teljes kivizsgáláson tavaly, de nem találtak nála semmit, csak vesekövet, amit kétórás műtéttel sikeresen eltávolítottak. Egy hétig körülbelül korházban volt, ezek után minden orvos pszichológushoz küldte, de az sem használt sokat. Én elkísértem többször az elején, de nyári munka miatt tovább nem tudtam.

        Közben kiderült, hogy öcsémet zaklatták roma származású suhancok, elvették a telefonját, megfenyegették, de nem merte először elmondani nekünk. Mikor tudomásunkra jutott, feljelentést tettünk, majd másodjára is, mert majdnem megverték. Bizonyára a külseje miatt, mert festi a haját, furcsa ruhákba jár. Sokszor már azt gondolom, hogy meleg az öcsém, mert nem láttam még lánnyal, persze fiúval sem, de vannak olyan dolgai, amik erre utalnak, nem vagyok benne biztos. A pszichológustól tudtuk meg, hogy tömegfóbiás, valószínűleg azért, mert zaklatták. Innentől kezdve nem járt sokat iskolába, szinte állandóan itthon volt, mert félt kimenni az utcára. Eddig is rengeteget ült gép előtt, de most egész nap volt rá ideje, így még jobban a rabja lett. Egyszer ment, egyszer nem ment suliba, annak ellenére, hogy esetleg jobban érezte magát, mindig talált kifogást.

        Úgy érzem, hogy apa? nem fogta meg? öcsémet a lázadó korszak elején. Ahogy nőttünk nem érezte, vagy csak nem akart tudomást szerezni róla, hogy ez lenne helyes, ezért sok mindent megengedhetett magának a testvérem. Igazából az apa-fiú kapcsolat nem alakult ki kettőjük között soha. Apu mindig csak a jót akarta mindkettőnknek, ezt tudom. Inkább támadásnak, mint segítségnek tartja apu közeledését sokszor. És a legeslegrosszabb, amit apa megengedett magának, hogy laptopot vett neki. Eddig szem előtt volt, most már teljesen be van zárkózva a szobájába.

        Mikor odamegyek hozzá beszélgetni mostanság, akkor kommunikál, nekem megnyílik. Láttam vágásokat a kezén, azt unalmában és dühében tette, azt mondta. Azt hittem drogozik, de hála az égnek nem. Kérdezte, hogy mennyen vissza pszichológushoz, én nemet mondtam neki, és hogy ne vagdossa magát, majd ketten megoldjuk ezt valahogy.

        Röviden erről van szó. Kérem, segítsen nekünk, mert nem tudjuk, hogy mit tegyünk. Előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a internetfüggő témában

        Kedves levélíró!

        Igen, sürgősen forduljanak pszichiáterhez vagy pszichológushoz! Csak Ön ebben, a legjobb szándéka ellenére sem tud segíteni!

        Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-08 09:31:44; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!