• Kérem segítsen, mit tehetnék még a lányomért

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Szakértők! 16 éves lányom van, de tanácstalan vagyok.(középső gyerek, a nővére már felnőtt, a húga 7 éves) Problémás korszakon vagyunk túl( vagy még nem is vagyunk túl), volt önismereti terápián már (nem is egyszer), júniusban is megy, kevert szorongásos depressziós. És fura dolgokat vettem észre, megint bezárkózik a szobájába, alszik(5 napja szinte állandóan alszik, eddig meg nem tudott elaludni) vagy csak mereven néz és fekszik. Nem jár iskolába, magántanuló, vizsgái is lesznek 2 hét múlva, de nem vettem észre, hogy tanulna. Aggódom érte, rendkivül jol meg tudja játszani magát amire már rájöttünk. Pl. pszichológusnál még mosolyog is.De nem beszél se velem, senkivel sem, elzavarta a barátait is. Szomorú kimondani de már nincs egy barátja sem. Mit csináljak? Félek megint hülyeséget tesz. Már volt öngyilkos kísérlete. Aggódom érte nagyon. Mellékelem egy rajzát amit "elcsentem" tőle a minap. Láttam mikor rajzolta. Azt is tudom, hogy vannak ilyen gondolatai, mindig kiirja a naplojába amit gondol. És láttam, hogy irta gyüjtött elég gyógyszert megint. Amit kerestem de nem találtam.De kimeritette a lehetőségeket hogy van itt a közelben erdő és sziklás is. Nagyon féltem. Mit csináljak? Bármilyen megoldásra fogékony vagyok. Többen probáltunk vele beszélni, én is, "barátokat" is megkértem, pszichológusunkat is kértem, de senkinek nem válaszol. Ha válaszol hárít.
        Idén 1 hónapot töltött zártosztályon, majd heteket gyermekpszichiátrián. Május 8-án jött haza legutóbb. Gyógyszert szed, Xanax (reggel is ), Zopigen, Paretin. A színjátszást, mosolygást én néha úgy vettem észre azzal hárít, ha zavarban van, vagy nem akar válaszolni. A tanulást nem értem miért csinálja, félévkor még osztályelső volt, de utána el kezdett füvezni, rossz társaságba keveredett és akkor próbálta meg megölni magát. Előtte vesztette el a nagyapját és mindkét kutyáját. A papája volt a legjobb barátja, ezt tudjuk. Keresztanyukája (nagynénje) is afféle barátnője volt, nagyon jól kijöttek együtt tanultak, vásároltak, kötödtek egymáshoz. De sajnos ő is hirtelen elhunyt. 1 hónap alatt leépült. Idén sokat hízott bánatában eszik, és az IBS-t (irritabilis...)beigazolták nála. A pszichológus azt mondta, nem akar érte felelősséget vállalni, és nem bánná ha keresnénk másik szakembert. A héten már nem fogadja a lányom. Mit tanácsolna? A háziorvosunk tett egy "ajánlatot", hogy visszautalja a zártosztályra, mert szerinte ebből előbb utóbb baj lesz. Nem tudom mitcsináljak, nem akarom engedi, nagyon utálta, és szörnyű volt ott látni, viszont ha valamit tesz magával és én megakadályozhattam volna, beleőrülök. Mi tévő legyek? Esetleg ha bármilyen intézményt(ami azért nem zártosztály) tudna ajánlani nekünk, nagyon megköszönném. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bea

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Kedves Bea!


        A levelére reagálva szeretném néhány fontos momentumra felhívni a figyelmet. Először összegezném a tényeket: van egy 16 éves lánya, akiről azt írja, hogy senkivel nem tart fenn őszinte kapcsolatot, mivel akik eddig a bizalmasai voltak, hirtelen elhunytak. Sajnos nem ír arról, hogy ez a lánya a testvéreivel milyen viszonyban van/volt, ill. hogy Önnel eddig milyen volt a kapcsolata?   Ez azért is hiányolom, hiszen elvileg ez lenne a közvetlen családja... Mi van az édesapjával? stb.Ugyanis ez alapvetően meghatározza, hogyan tud(nak) segíteni rajta! Vagyis a régi és esetleg új (terápiás) kapcsolatokat kell szemügyre venni ahhoz, hogy a megfelelő segítséghez jussunk.
        Másik dolog: több szem többet lát! Azaz feltételezem, hogy az eddigi kezelések során lánya több szakemberrel is találkozott/beszélgetett, akiknek van egy kialakult képük, vagyis a "kevert szorongásos és depressziós zavar" kórjelzésen túl fontos, hogy bizonyos kórállapotokat kizárjunk, ill. a meghatározó személyiségvonásokat összegezzék. Szerintem a zárójelentésén nem csak ennyi (vagyis egy diagnózis) szerepelt...
        Az eddigi terápákhoz: nem ír arról, milyen hatása volt a zártosztálynak ill. a gyermekpszichiátrián eltöltött időnek, valamint az egyéni terápiá(k)nak. Egyáltalán miben /kivel van együttműködés a lányában? Mit gondol, szenved-e a lánya? Vagy lehet, hogy csak a környezete szenved és aggódik?
        Ezeken elgondolkodva a következő lépéseket javasolnám:
        1. amennyiben alapos gyanú van arra, hogy öngyilkosságra készül (vagyis semmi másra nem koncentrál, csak erre) akarata ellenére is fekvőosztályos kezelést kell kérni (ne felejtse,   a zártosztálynál is van  rossszabb kimenetel! ) Egyébként a korábbi kórházi kezelőorvos segít eldönteni, milyen intézmény lenne a legmegfelelőbb.
        2. a kezelés addig tartson, amíg olyan állapotba nem kerül a lánya, hogy pszichoterápiába legyen vonható, tehát valakiben bízva, ő is a változást akarja.
        3. kezelőkkel rendszeres kapcsolattartás, információgyűjtés, hozzáállásban segítséget kérni (vagyis mit tehet egy család? ). Bennem felmerül a családterápia is, amennyiben az egyéni vagy csoportos pszichoterápiák nem vezetnek eredményre.
        Javaslom tekintsék úgy ezt, mint "családi ügyet", vagyis ne csak a külső emberektől kérjenek segítséget, hanem legyenek (az EGÉSZ család) aktív részesei a helyzet megértésének és megoldásának. A legjobbakat remélve,

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-03 19:34:07; Megválaszolva: 2011. október 05., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: