Pánikbetegség lehet szervi bajtól?

Üdvözlöm!

22 éves lány vagyok, és szeptemberben voltak először pánikrohamaim.Voltam pszichiáternél, kb egy hónapig szedtem citapramot, aztán abbahagytam, és 5 hónapig nem volt rohamom, de jellemző a folymatos rossz közérzet. A kérdésem tulajdonképp az lenne, hogy Ön szerint lehetséges-e hogy a tüneteim mögött valamiféle szervi baj áll? Ugyanis én a mai napig úgy érzem, hogy nem csak lelki okai vannak a dolognak. Az elmúlt pár évben nehéz körülmények közt éltem (főként anyagi problémák, és az egyetem miatti stressz) , és igaz, hogy sokat idegeskedtem, de nem voltak semmiféle testi tüneteim. Nem értem, ha az életkörülményeim eddig nem okoztak ilyen tüneteket, akor most ez miért változna? Jelenleg folyamatosan nagyon feszültnek érzem magam, a szokottnál jóval idegesebb vagyok, és a stressztűrő képességem jelentősen csökkent. Emellett, még az első roham jelentkezése előtt is jellemző volt rám a hirtelen szívdobogás(akár kis fizikai megterhelés hatására) , és a nehézlégzés, fáradékonyság, valamint nem bírom a meleget sem. Azt vettem észre, hogy ha melegebb van (most 28 fok) , akkor a testhőmérsékletem is nő, akár 37, 5 fokra, és ekkor már kifejezettem rosszul érzem magam, mivel súlyos betegség esetén sem szoktam 38 foknál lázasabb lenni. Ha viszont a környezetem hőmérséklete csökken, akkor az enyém is. Tudom, hogy stressz is okozhat hőemelkedést, de jelenleg nyugatatót szedek, és ettől nem ment le a "lázam", úgyhogy úgy gondolom ez nem idegi alapon van. Azért emeltem ki ezt az egy tünetet, mert az összes többi magyarázható a szorongással. A végső kérdésem az lenne, hogy Ön szerint érdemes-e még elmennem egy teljes kivizsgálásra,   lehetséges-e hogy pajzsmirigyproblémám van, illetve hogy ez volt az oka a pánikbetegség kialakulásának? Pszichiáterhez minenképp megyek majd, csak az érdekelne, hogy a véleménye szerint érdemes-e a háziorvosomat is felkeresnem? Kösözönöm a türelmét és a segítségét! Tisztelettel:

                                                                                                Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pánikbetegség témában

Kedves Andrea!

Többféle pszichés betegség okozhat változatos testi tüneteket, éppen ezért előbb szokás elvégezni a rutin, vagy szerv specifikus (itt: EKG, esetleg szív ultrahang) vizsgálatokat. Vagyis bármilyen életkorban van egy vérvétel (vérkép is) , mellkas RTG, egyéb szűrővizsgálat beprogramozása (pl.nőgyógyászat) soha nem árt. Szorongásos problémáknál egyébként gyakran kérjük a pajzsmirigy hormonvizsgálatot is, vagyis ez is hozzátartozik a kivizsgálási protokollhoz. Ha pedig "pusztán" a szorongásos baj igazolódik, javaslom, hogy legalább fél évig szedje a hatásos gyógyszert. Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. május 21., 10:09; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:11
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Pánikbetegség, bal kamra hypertrophia
Szedhető-e ez a gyógyszer?
Gyógyszerváltás kérdés
Szorongás a szorongástól?