Hányinger

15 éves lány vagyok és nagyjából 3 hónapja vannak rosszulléteim. Először még csak néha rosszul voltam, szédültem, hányingerem volt és ájulás közeli állapotban voltam (de nem ájultam el sose) .Volt vér- és vizeletvizsgálatom, mindkettő negatív lett. Megmértük a cukromat és a vérnyomásomat is, mindkettő rendben volt. Később már minden étkezés után hányingerem lett és ez egyre rosszabbodik. Mostmár vannak napok, amikor szinte semmit sem tudok enni, annyira nincs étvágyam és hányingerem van, vannak napok amikor viszont egész nap eszem. Minden étkezés után heves hányingerem van, és továbbra is gyakran vagyok ájulás közeli állapotban. Voltam gasztroenterológusnál, helicobacter vizsgálaton, ami nem mutatott ki semmit. A gasztroenterológus és a háziorvos szerint csak lelki eredetű, vagy csak rendszertelenül étkezem. Ami pszichés ok lehetett volna, az mostanra rendbe jött. Anyám szerint csak beképzelem, nem is akar már több orvosi vizsgálatra elvinni. Laktózérzékeny vagyok és allergiás a kakaóra, sok a gyomorsavam (a háziorvos szerint meg lehet, hogy mostmár kevés) . Pár évvel ezelőtt depressziós voltam, mostanában is gyakran érzem levertnek magamat, lehet ez az oka? Nem szeretem a kinézetemet, szerintem dagadt vagyok (164 cm és 56, 5 kg) mások szerint viszont nem.Januárban majdnem anorexiás lettem, alig ettem valamit. Pár hete/1 hónapja gyakran fáj a bordám, vagy a bordám környékén, ha nevetek, v ha hozzáérek, azt olvastam ez lehet a gyomorfekély jele. A hasam is gyakran szokott fájni. (Szüleimnek volt gyomorfekélye, úgy tudom ez lehet örökletes.) Alkoholt, cigit, drogot nem fogyasztok.Rendszeresen szoktam mozogni is. Én már tanácstalan vagyok, nem tudom mit tegyek.

A segítséget előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hányinger témában

Kedves 15 éves lány!

Nagyon összetett tünetekről számolsz be, amiből néhányat külön kiemelnék: valaki, valamikor azt állította, hogy depressziód van, talán még gyógyszert is szedtél (vagy pszichoterápiában részesültél? ) Jelenleg az étkezéssel kapcsolatban többféle "túlérzékenység " gyűjthető össze, aminek igazából testi oka nincs. Ha valaki a kinézetével nem elégedett, az evési zavarok kiindulópontja lehet. Említed, hogy voltak nehézségek, vagyis okok, amik a lelki egyensúlyodból kibillentettek, de már "elmúltak" (? ) . Ugyanakkor (többféle? ) betegségtől való félelem része a gondolkodásodnak. Ezek alapján azt javaslom, hogy keress fel egy (gyermek) pszichológust, akivel a mozaikokat össze tudnátok tenni, s ez segíthetne abban, hogy a tünetek ne váltsák egymást, hanem valóban megszűnjenek. (Aki esetleg korábban kezelt, ahhoz fordulj elsősorban.)

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. április 30., 14:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 12:37
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pszichológia
Tisztelt Doktornő Aférjem 9 éve jár három műszakba dolgozni azóta vannak meg ezek a panaszok.Éjszakás müszak 4dik napja után nem tud enni. Amikor...
Állandó hányinger
Kedves Doktor Úr/Nő Egyszer általános iskolában a napköziben miközben nevetgéltem a barátnőimmel, egyszer csak öklendeztem egyet.majdnem oda...
Hányinger, gyengeség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 26 éves nő vagyok és a panaszaim 4 napja jelentkeztek. 4 napja minden nap, egész nap hányingerem van, sokszor elkap a gyengeség...
Hányinger, lebegés
Tisztelt Doktor/Nő!   Segítségét szeretném kérni, mivel minden nap hányingerem van, és állandó szédülést (lebegést) érzek, ami...
Rexetin álmosság