Idegek

Tisztelt Doktornő!

 

Megpróbálok rövid lenni, bár már 2-3 hónapja szenvedek idegi problémával, bár alapjában véve stresszes alkat vagyok. 42 éves vagyok.  Január végén meghalt a testvérem, utána édesanyámhoz futkároztam, mert ki volt borulva, közben a szakdolgozatomat kellett írjam. Munkahelyen helyt kellett állni,  Éjjel nem tudtam aludni, Amikor egy kicsit jobban lett  édesanyám, akkor egyik napon, a munkahelyen felugrott a vérnyomásom (az orvos szerint valószínű előtte is magas lehetett, de nem vettem észre) 160/90-re a pulzusom 100 volt. Szédültem, belső remegés lett úrrá rajtam. Mire az orvos jött, valamivel lejjebb ment a vérnyomás.  Vérnyomáscsökkentőt Coverex AS combit írt fel (napi 1 szem) és mellette 0, 5? ös szanaxot, de estére mindig felugrott a vérnyomásom, a karjaim zsibbadtak, a fejbőrömön és a szám körül bizsergést éreztem. Nagyon megijedtem. Otthon nem akartam maradni, mert féltem, hogy depressziós leszek. Nem tudtam enni, lefogytam 2, 5-3 hónap alatt 15 kg-ot, ami nem árt, mert el voltam hízva, most vagyok 95 kg.   Elmentem a pszichiáterhez, aki március 17-től Rivotril 0, 5? ös feszültségoldót írt fel, ajánlotta a fokhagyma drazsét.  Reggel fél, délben fél, este 1 egész Rivotrilt írt fel. Elmentem gyógymasszőrhöz, mert a hát és nyakizmaim meg voltak merevedve. Azelőtt fejkörzésnél jókat ropogott a nyakam, akkor jó volt.  Közben a gyógymasszőr javasolt gyógytea keveréket, apróbojtorján (1 rész) , cickafark (1 rész) , borsmenta (1/2 rész) + Zsálya tea, valamint javasolta a Máriatövis magot. Közben újabb haláleset a közeli rokonságban, ami szintén megviselt.

Féléves vizsgák és államvizsga előtt állok, félek, hogy a Rivotrilra rászokok, ha kezdődik a zsibbadás, akkor már rettegek, mert tudom, hogy fel megy a vérnyomásom. Ez legjobban este felé jellemző. Mostanában reggel 110-115 között mozog a vérnyomásom.  Délután próbálom eltolni a Rivotril beszedését 2-3 órára, hogy jobban hasson, mert olvastam, hogy általában estére megy fel a vérnyomás. Ma felhívtam a pszichiáter asszisztensnőjét, (akit személyesen is ismerek) adjon tanácsot, mert nagyon zavar a zsibbadás. Azt mondta, hogy lehet, hogy túl sokat foglalkozom magammal, annyira figyelem magam, hogy ezzel tényleg elindul a folyamat. Próbáljam meg elterelni a figyelmemet, másra koncentrálni, mozogjak többet, azzal levezetem a feszültséget. Szedjek Magne B6-ot. Most is érzem, hogy szaporábban ver a pulzusom. Ilyenkor megpróbálok relaxálni, ami hellyel közzel segít.

Doktornő létezhet olyan, hogy a fokhagyma kapszula is felfokozza az idegek működését, mert egy ismerősöm szerint igen. Olvastam a sárgabarackmag olaj, az orbáncfű csepp, a halolaj jótékony hatásáról, nem tudom mi a véleménye a Doktornőnek, vagy melyiket javasolná Ön ebben az esetben. Forduljak más szakemberhez?

 

Várom Válaszát! Tisztelettel: Teri

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza idegkimerülés témában

Kedves Teri!

Úgy látom, Ön sokféle módszerre nyitott, ami a problémák megoldását illeti. Ha alapvetően is szorongó "stresszes" alkat, akkor az ilyen időszakos megterhelések akár testi tüneteket is produkálhatnak, vagyis vérnyomáskiugrást, zsibbadást. Mivel a probléma ill. a tünetek folyamatosak, ezért én inkább korszerűbb szorongásoldó beállítását javasolnám (ahhoz nincs hozzászokás) és emellett persze lehet vitamin, nyomelem készítményeket szedni.

Az alább felsoroltak pszichés javító, erősítő hatásáról változóak a tapasztalatok, de pl. a halolajat, vagy fokhagyma kapszulat inkább a fizikalis egészség megtartásáért javasolják. Az az érzésem, hogy a kapszulák keresgetése közben elvész a lényeg...ugyanis azt gondolom, hogy aminek közvetlen kiváltó oka van (pl. haláleset, megfelelési helyzetek) , azt fel kellene dolgozni (lélektanilag) , amiben segíthet Önnek néhány pszichoterápiás beszélgetés. Ehhez az úthoz kívánok bátorságot.

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Kérdés: 2009. április 23., 15:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 13:24
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szédülés, egyensúlyvesztés
Kezeletlen pszichiátriai betegség...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy nagyon komoly problémával szembesültem, melyhez a segítségét, útmutatását szeretném kérni, hogy merre induljak...
Lehet hogy szociopata pszichopata...
Tiszelt Dr.Nő! Az lenne a kérdésem hogy lehetséges-e hogy pszichopata lettem / vagyok ? Kiskoromba a szülői bántalmazás is ért ,és nem igazán lett...
Gyógyszerek szedése rendben van igy?
Kedves Doktornő! Már 20 éve szedek gyógyszereket,alvás zavar depressió ,nyak tarkó merevedés,ezek a panaszaim.2020 januártól felfordult kicsit az...
Gyógyszer leszokás.
2004-ben kevert szorongásos és depressziós zavart diagnosztizáltak. Közepes fokú anxietas, dysthymia. Azóta változtak az életkörülményeim...