• Tanulási problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        25 éves vagyok. kb 2 éve egyszerű skizofréniát diagnosztizáltak nálam. Ma már jobban vagyok, ritkábbak a pánikrohamaim és a depresszióm is csökkent. Ezért az aktivitásom is megnőtt. Tanulni szeretnék. Az utóbbi időkben három IQ tesztet csináltam végig. Kettőt az interneten, aminek az eredménye 114, és 122 volt. Bánki M. Csaba Tesztelje önmagát című könyvében volt egy passzív szókincsen alapuló intelligencia teszt, amely szerint az IQ-m a 115-130-as tartományba esik. Gyermekkoromban egy pszichiátriai kivizsgáláson vettem részt, amelynek része volt egy IQ teszt, az akkori eredményem 116-os. Valójában mindegy mekkora az IQ-m, mert a legrosszabb eredményem szerint is magasabb az IQ-m az átlagosnál. Ettől függetlenül a nálam rosszabb képességű emberek sokkal jobb eredményeket érnek el. Jobb a memóriájuk, fejlettebb a szövegértő képességük, és a problémamegoldó képességük is jobb. Egész életemben magánykedvelő ember voltam, nagyon keveset beszélgettem másokkal, egy rendkívül ingerszegény környezetben nőttem fel, s szerintem ezért nem alakultak ki nálam azok a képességek amik a tanuláshoz szükségesek. Nagyon lassan tanulok.  Változni, fejlődni szeretnék. Ezért szeretném elsősorban az IQ-m, majd másodsorban a memóriám és a szövegértő képességem fejleszteni. De sajnos nem találok könyveket hozzá. Ezért kérem javasoljon nekem könyveket, amivel a fentebb említett képességeim fejleszteni tudom. Utolsó kérdés: Matematika tanulásásval fejleszthető az IQ?

        WEBBeteg szakértő válasza a tanulási probléma témában

        Tisztelt Levélíró!

        Csak abból indulnék ki, amit leírt. Vagyis hogy intelligenciája átlagos, ennek ellenére nem tud kortársaihoz hasonló szellemi teljesítményre. Saját maga írja, és azt gondolom ez már problémabelátást takar, hogy memória, szövegértés és problémamegoldásban nehézségei vannak. Ebből az következik, hogy nem az intelligenciát kellene növelni, hanem pont ezeket az utóbbi képességeket. Ezért inkább azt javasolnám, hogy iratkozzon be olyan iskolába, tanfolyamra (pl. kis csoportos  forma), ahol egyrészt tárgyi tudást, másrészt a többi készség fejlesztését egyszerre érné el (nem írta, milyen végzettsége van).

        Válasszon olyan területet, ami érdekli, vagyis leköti a figyelmét. Megj.: A könyvek olvasgatása, "magolása" magányos tevékenység. Ha a pszichiátriai diagnózis helytálló, akkor azt is tudnia kell, hogy a szkizofrénia sokféle tünettel jár, és nem kedvez az un. kognitív funkcióknak (vagyis figyelem, memória stb. ), tehát a modern gyógyszerkészítmények mellett jó kiegészítés a képességek globális fejlesztése! Azért hogy egy konkrét kérdésre is válaszoljak: a matematika, rejtvények fejtése, logikai játékok fejlesztik az intelligenciát. Sok sikert és kitartást kívánok,

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 10:42:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 12:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: