Bölcsöde-félelem a gondozónőtől

Tisztelt Szakértő!

 

Kislányommal kapcsolatban szeretném tanácsukat kérni.

2 éves, nyugodt, jó kedvű gyermek. Érzékenyebb az átlagnál, ami abban nyilvánul meg, hogy idegen gyermekektől és felnőttekzől tartózkodott, félt, egészen addig, amíg feb. végén el nem kezdte a bölcsödét.

A bölcsöde pozítív hatása, hogy gyermektársaságtól már egyáltalán nem tart, és a felnőttek felé is sokkal jobban nyitott. A tesi kapcsolatokkal mértékletesen bánik, nem mindenki veheti fel, foghatja a kezét stb., Még egyik nagyszülője sem, holott szeretik egymást, játsszanak együtt, puszit adnak egymásnak, ölelés is belefér, de a felvétel-kézfogás-ölbe ülés nem.Ez is jellemző vonása születésétől fogva.

A  bölcsödei beszoktatás nem volt átlagos, mert  a beszoktatós gondozó néni  gyermekem érzékenysége miatt nagyon sokat foglalkozott vele, vitte magával mindenhova. Ebből adódóan egyáltalán nem sírt, nagyon szereti a gondozó nénit. A gondozó néni, úgy érzem, magához is láncolta őt, kislányom állandóan mellette van. Mostanában már azt is gondnak érzekelem, hogy  tőle is nehezen szakad el, míg mondjuk a gondozó néni kimegy kezet mosni stb, akkor már sír.

A főproblémánk a másik gondozó nénivel van.Eljött az az idő, hogy vele is kellene egy kicsit lennie, de kislányom tiltakozik.Hajtogatja, hogy azt a nénit nem szereti, s már a gondolatától is sírva fakad, ha megemlítem neki, hogy az a néni  lesz a bölcsiben vele.Ennek a gondozó néninek más a személyisége, nem olyan simulékony, hangosabban beszél, tudom, hogy ez is félelmet kelt a gyermekemben.

Kérdésem az lenne, hogy a most kezdődő tiltakozás és sírás a normális beszoktatási sírás e, vagy komolyabban kellene a másik nénitől való félelemmel foglalkoznom?

Azt gondolom, az normális, hogy ha erős kötődése van  ahhoz a személyhez, aki beszoktatta, nehéz kicsit leválni róla, s  elfogadni, hogy más dolga van, vagy más gondozó néni foglalkozik vele tovább.

De normális az is, hogy fél a másik gondozónőtől? (Aki megjegyzem, nagyon kedves vele, próbál a kedvében járni, de már akkor, ha megszólal, sír a kislányom.Fél az ölébe ülni, a kezét megfogni.)

Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyermeknevelés témában

Kedves levélíró anyuka!

A leveléből az derült ki, hogy a kicsi nem érzi magát biztonságban, ezért tapad az anyapótlékot jelentő gondozónőre. Önről kényszerült elválni, talált egy fogódzót, de azt már nem akarja elereszteni és felcserélni másra.

Úgy tűnik, szorong, bizonytalan, fogódzókat keres.

A testi kontaktust is annak engedi, akihez közel érzi magát.

Ezt tisztelni kell.

Valószínüleg hamarabb került közösségbe, mint azt érzelmileg igényelte volna, nagyon kötődhetett önhöz, de ez ennyi idős gyereknél ez a természetes, ez a jó.

Alkalmazkodásának fokozatai és nehézségei vannak. Sajnos, nem tudok vígasztalóbbat mondani, minthogy időt kell adni neki arra, hogy elfogadja, amit nem ő választott, de igyekszik hozzá adaptalódni, nehézségekkel ugyan.

Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

Kérdés: 2009. április 19., 19:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 19:45
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Autizmus gyanú?