• Szorongásos depresszióm van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 29 éves nő vagyok, kiegyensúlyozott családi életet élek 3 éves kisfiammal és a férjemmel. Már 18 éves koromban jelentkeztek nálam a szorongás okozta fizikai tünetek, amik stressz hatására még inkább fokozódtak. Ezek: gyakori nehézlégzés, légszomj, fulladás és a megfulladástól való félelem, alvászavar, levertség, rosszkedv, néha pánik-félelem.(Édesanyám ugyan ezektől a tünetektől szenved, és én ezt láttam egész gyermekkoromban.) Kezelt pszichiáter, Effectint majd Cymbaltát kaptam Xanaxxal együtt, most csak Xanaxot szedek a tünet erősségétől függően 2-3x0, 5-öset. A munkahelyem mások szerint normális, én mégis állandóan feszült vagyok miatta, bár próbálok észvérvekkel úrrá lenni a "felesleges" stresszelésen. Mindig szeretnék maximálisan megfeleni, de nem kapok semmilyen elismerést. Nem tudok rendszeresen sportolni, mert akkor sem kapok rendesen levegőt, utána pedig sokáig fulladok, pedig szeretnék. Voltam EKG-n, szívultrahangon, tüdőgyógyászati kivizsgáláson, pajzsmirigy vizsg. (labor), mind negatív lett. Hogyan tudnék ebből kilábalni, mert nagyon zavar, hogy nem tudok teljes életet élni, szeretnénk már második gyermeket is. A pszichiáter azt mondta 3 éve, 1-2 év alatt rendbejövök, ehhez képest csak receptet kapok és mehetek. Mostanában néha zsibbad a bal karom, mintha nyomna a szívem és a hátamba is kisugárzik. A végtagjaim állandóan hidegek. Mit csináljak másképp? Kihez forduljak? Nem szertnék életem végéig így élni.(A családomban anyai ágon mindenkinek gyenge az idegrendszere és voltak szívproblémáik is.)Tudom, hogy nagyon érzékeny lelkületű vagyok, napokig képes vagyok egy-egy problémán rágódni, de kifelé kiegyensúlyozottnak látszom, nem panaszkodom, senki nem hiszi, hogy én ilyen problémákkal küszködöm. Nem ragaszkodnék a gyógyszerekhez, bármilyen alternatív gyógymódot kipróbálnék, csak segítsen. (A gyógyszertári vény nélkül kapható tabletták és gyógyteák nem használtak.) Köszönettel: Trabach Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

        Kedves Katalin!


        Nagyon részletes anamnézist írt le, sok fontos szempontra is kitért (családi terheltség, félelmek, testi kivizsgálás, visszajelzések), emiatt gondolom, hogy önmaga és problémája megismerésére van elszántsága. Márcsak azt a korlátot kéne átlépnie, hogy merjen igazán panaszkodni, lehetőleg pszichoterápiában jártas szakembernek. Az alkati szorongást ugyanis a gyógyszerek nem fogják megváltoztatni, csak pszichoterápiával lehetséges. (Tudom, vannak még önismeretre alapozó alternatív módok is, ezekben viszont nincs jártaságom/tapasztalatom, ezért nem ezt javasolnám) Sikeres (pszicho)terápiát kívánok,  

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 15:37:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 06:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: