• Szülés utáni depresszió? Kétségbe esett kismama vagyok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        Kétségbe esett kismama vagyok, mert nem tudom, mi az oka annak, hogy gyönyörű 8hetes kislányom van, szerető férjem, jó családi hátterem és vannak napok, amikor pocsékul érzem magam. A szülést követő 3hétben teljesen  minden nap rosszul voltam (szorongtam, feszült voltam, nem tudtam enni sem és örülni sem a gyönyörű gyermekemnek) ezek a tüneteim sokat javultak és mostmár ott tartok, hogy kb 1-1, 5hétig jól érzem magam és utána van 3-4nap, amikor rosszul és (rossz a közérzetem, feszült vagyok, nem tölt el örömmel a gyermekem, gyengének érzem magam, remegek belülről) már az elején, szülésem után 2héttel felkerestem a háziorvosomat, aki elküldött pszihiáterhez, aki azt mondta, hogy ez normális, mert a szülés megváltoztat mindent az emberben és körülötte ezért fel kell dolgozni ( a változásokat mindíg nehezebben tudtam feldolgozni), majd vártam 2-3hetet és mivel jelentkeztek ismét a tüneteim ez idő alatt felkerestem egy magán rendelésen egy pszihiátert, de mondtam, hogy nem szeretnék gyógyszert (antidepresszánst) szedni, mert félek a gyógyszerfüggőségtől és a mellékhatásoktól is, bár első alkalommal ő ajánlotta, hogy próbáljunk ki egy kezelést, ami fél évig tartó gyógyszerszedést jelent, garantáltan nem okoz hozzászokást, de nem szerettem volna. A kövekező alkalommal amikor nála jártam azt mondta, hogy úgy érzi nekem nincs szükségem őrá, mert makk egészséges vagyok. eltelt megint másfél hét és most megint rosszul érzem magam( feszült vagyok, levert, ) És dühös, mert SZERETNÉM JÓL ÉREZNI MAGAM ÉS ÉLVEZNI A KISLÁNYOMMAL TÖLTÖTT IDŐT. Már böngésztem nagyon sokat a neten, hátha találok lakhelyünkhöz közeli pszihológus magánrendelést, aki (nem feltétlenül gyógyszerrel kezelne), de nem sikerült találnom, bár ha van valami olyan gyógyszer, amit nem kell mindíg szedni, csak, ha rosszul érzi magát az ember már az is jó lenne. Létezik valamilyen megoldás, hogy kikecmeregjek ebből a helyzetből?

        Köszönöm válaszát!

                                        Reménykedő Anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Kedves Reménykedő Anyuka!

        A leírtak alapján nem tudnám  megmondani, hogy közérzeti panaszai minek köszönhetőek (vagyis természetes hormonális változásnak, vagy egyébnek) A segítség (terápia) megválasztásánál mindenesetre fontos tudni, hogy Ön szoptat-e, hiszen ilyenkor lehetőleg kerüljük a gyógyszereket a gyermek érdekében. Egy biztos: a szülés utáni első hónap mindenkinek megterhelő. Szerintem is jó lenne, ha pszichológushoz fordulna, aki a változások feldolgozásában segítségére lenne (címet pedig kérhetne a pszichiátertől). Mielőbbi javulást kívánva,

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-31 12:48:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 18:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: