• Alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         T.Doktor Ur.V.Dr.nő!

        Kb 10 éve vannak szorongásos, pánikos zavaraim, rohamom talán egyszer volt Spanyolországban egy szabdtéri piacon ahol rengeteg ember volt és nagyon meleg egyszer csak megtorpant a tömeg semerre nem lehetett a sorból kimenekülni, végül is én erőszakosan utat törtem magamnak és kirontottam az emberek nagy bámulatára.Férjemmel voltam. Azóta soha nem  voltam olyan helyen ahol ekkora tömeg lett volna.Természetesen vásárolni szerettem volna valmit, de elmet tőle a kedvem, már nem érdekelt az árukinálat én már nem akartram semmit csak meneküni a helyszinről.

        Később héven éreztem ilyet de csak hasonlót. légszomjam volt,  le kellett szállnom. De ezek a dolgok már legalább 15 éve voltak. Nagyjából tudom az erdetét egy munkahelyi konfliktus váltotta ki, de megoldódott azzal, hogy hamarosan sikerült nyugdijba mennem,mivel rtg. assz.voltam  49 éves koromban.

        Késbőbb jött fiam addict betegsége amit szintén keserves volt megélnünk, majd 2001-ben bekövetkezett halála. Kijutott bőven nekem. Kb.99-ben irtak fel előszőr Seroxatot, ma Paroxat  amit szedtem  kisebb nagyobb megszakitásokkal, de  igyekeztem azért mielőbb megválni tőle,mert a mellékhatásai rémesek. Bár nálam ezek nem jelentkeztek, de sokat olvastam az antidepresszánsok mellékhatásairól.

        A lényeg soha életemben nem voltam jó alvó, sőt  a rossz alvásom  miatt mondták hogy depresszio okozza. Most kezdtem el a Paroxatot csökkenteni, 3/4 -et szedek,teljesen jól vagyok, psziciáteremmel természetesen megbeszéltem. Aludni viszont mosta sem nagyon tudok, hiába veszek be este egy szem Stilnoxot, 2 óra mulva fent vagyok és ez igy megy reggel 6-ig.

        Azt kérdezném, hogy attól hogy én jól érzem magam, de az alvásom rendezetlen még lehetek depressziós.? Olvastam a depresszióról is sokat, de rám alig-alig vonatkozik egy-egy tünet, a nemalváson kivül.

        Októberben kezdetm el szedni a Paroxatot, előtte Xanaxxal próbáltak gyógyitani de nem járt sikerrel, folyton sirtam, labilis voltam és muszáj volt az antidepit szednem sajnos. Az elején 2 mg Xanaxot szedtem, ezt azóta 0,25re csökkentettem, ezt eddig este vettem be a Stilnoxxal együtt, most reggelre tettem, mert akkor vagyok  inkább nyugtalan a nemalvástól.

        Elnézést a  bőbeszédemért!

        Üdv.Ildikó

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Kedves Ildikó!


        Azt hiszem, itt többféle pszichés probléma merül(t) fel...
        Az első észrevételem az, hogy a szorongás alapvetően okozhat alvászavart, vagyis ha az alvásprobléma netán évztizedekre nyúlik vissza, akkor független lehet a depressziótól (megj: pszichés betegség mellett jelentkező alvászavarnál a hagyományos altatók általában hatástalanok) Nem derül ki, hogy a Xanax segített-e az alváson? ( a szorongásra való  hajlam egyik bizonyítékának vehetjük a Sp.o-i "agorafóbiás" rosszullétet.)
        Azt írja, hogy jelenleg is szed hangulatjavítót. A kezelés célja igazából pont az, hogy a depresszió tüneteit oldja, vagyis ha most nincs ilyen tünete, az jelezheti, hogy sikeres a terápia! Véleményem szerint amikor el akar hagyni egy gyógyszert, mérlegelni kell, hogy az miben segített (mégha a tünetek már a múlté), és okoz-e mellékhatást. Egyszóval azért, mert sok mndent leírnak egy gyógyszerről, az nem indok az elhagyására. Ez mindig egyéni mérlegelés kérdése, amit a  kezelőorvossal is egyeztetni kell. Megjegyzem: a hangulatjavítókat lehet kombinálni nyugtatóval, vagy más hangulatjavítóval. Remélem kapott választ a kérdésre.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-31 15:18:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 09:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés