Gyógyszerfüggőség, pszichiátria

Tisztelt Doktor/nő, úr!

Több éve jelentkezett szívritmuszavar és tachikardia miatt, aminek organikus okát nem találták, szedek Rytmonormot, Betalocot, Xanax SRt, Rivotrilt. Utóbbi 2-őt ideg-, elme orvos, pszichológus írta fel pánikrohamok, stresszhelyzetekre való rossz reagálásom miatt. Ezek előzményei voltak a szívproblémáimnak, és még a nem éppen szép gyermekkorom... Ezek a gyógyszerek szinte teljesen megszüntették a szívem rendetlenkedését, néha, ha nagyon fáradt vagyok jelentkeznek. Aggódom, hogy a Xanaxot, Rivotrilt meddig szedhetem, próbáltam elhagyni, nem megy, mert akkor a szívem "megzavarodik", főleg a Xanaxot nem tudom kihagyni sem. Meddig lehet szedni, milyen mellékhatásai lehetnek hosszabb távon? A mérleg melyik oldalát nézzem: a tünetmentesség, vagy a kockázat a szívpanaszok rosszabbodására?

Köszönöm válaszát!

WEBBeteg Szakértő válasza nyugtató témában

Tisztelt Levélíró! Sokféle vélemény van a nyugtatók szedésével kapcsolatban. Egy biztos: nincs értelme ugyanabból a típusból (hatástani csoportból) kétféle gyógyszert szedni, vagyis téves dolog egyszerre Rivotrilt és Xanaxot is szedni., De elég sokan vannak, akik mégis kétféle nyugtatót szednek. Sajnos ezekhez általában hozzá is szoknak, már kívánja a szervezetük. Azt elfelejtette leírni, melyik gyógyszerből hány mg-ot szed egy nap? Hosszú távon nézni kell a gyógyszer előnyét, hiszen a tartós szorongás (okozta pl. szapora szívverés) lehet ártalmasabb a szervezetének, mint maga a gyógyszer. Ezt a mérlegelést úgy gondolom kezelőorvosának (vagyis pszichiáterének) kell elvégeznie az előzmények ismeretében. Ahogyan beállította a gyógyszert, úgy az adagolásban, a kezelési tervben. esetleges leszokásban is segítségére kell legyen. dr. Bakos Cinnia Dóra

Megválaszolva: 2011. szeptember 09.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Nyugtató szedése
Tisztelt Doktornő! elég válságos időszakon megyek keresztül, házasságommal is gondok vannak, illetve a munkahelyemen is sok stressz ért/ér ezért elmentem a...
Milyen gyógyszerrel szedhető a...
Tisztelt Doktornő/Úr! Az lenne a kérdésem, hogy Valdoxan mellett milyen nyugtatót lehet szedni. Én eddig Frontint és Rivotrilt szedtem, de szeretném...
Létezik-e ennyire?
Létezik, hogy a párom (nő) a nyugtatótól szinte alig kívánja a szexet. Fél évet voltam külföldön, éegy hétre tudtam közbe hazamenni, és egyszer voltunk...
Érdeklődés
Jó napot Kiávnok érdeklődni szeretnék.néha pánik rohamok törnek rám és az orvosom azt javasolta, hogy ha ritkán jelentkezik akor vegyek be nyugodtan egy fél...
Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?