• Hogyan változtathatnék?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Elsőéves egyetemista lány vagyok. Az egyetem elkezdésével sokszor kellett későig fennmaradnom tanulni, főleg vizsgák előtt, sőt, legtöbbször egész éjszaka fenn voltam, és csak másnap este mentem aludni. A hosszú ébrenlétek után ugyanakkor másnap délutánig aludtam. Problémám az, hogy a vizsgaidőszakban olyan sokszor volt ilyen, hogy a bioritmusom teljesen felborult, és most már amikor nincs is vizsgám vagy tanulnivalóm se tudok aludni, a szervezetem egyszerűen nem kívánja az alvást. Próbáltam már azt, hogy fennmaradok egész éjjel, majd másnap egy korai (este 8-9) időpontban megyek aludni, így több esélyem lenne felkelni még délelőtt, vagy maximum délben, hogy aztán este újra tudjak aludni, de nem sikerült. Mostanára teljesen összezavarodott a szervezetem, éjjel vagyok fenn, nappal alszom, és ez nagyon zavar. Gyakran telefonálnak a barátaim, rokonaim, és nagyon meg szoktak lepődni, amikor délután kettőkor még alszom. Nagyon köszönöm válaszát előre is: Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a alvászavar témában

        Kedves Krisztina!

        A kérdésére a választ szerintem Ön is tudja... Rendszerességet kell vinnie
        az életébe. Reggel keljen fel időben, nappal tevékenykedni kell, de este
        már csak pihenni, lazítani, majd ezután rendes időben lefeküdni aludni. És
        ezt így minden nap, akkor is, ha az első "visszaszoktató" napok, hét nehéz
        lesz. Este olvasson egy jó könyvet, vegyen meleg fürdőt elalvás előtt. A
        délutáni ellazító, rendszeres sport is segíthet.
        Ne szedjen altatókat, ne szokjon rá a nappali serkentőszerekre, kávéra,
        energiaitalra, egyszerűen csak türelemmel hagyja, hogy a szervezete
        visszataláljon a szükséges ritmusába! Gondolja végig azt is, hogy elég
        hatékonyan tölti-e a nappali idejét, és nem azért marad-e ennyi minden
        éjszakára, mert nappal elfecsérli magát?
        Ez a végiggondolás nélkülözhetetlen, hiszen ha még csak az első féléven
        van túl, és máris így kikészült, mi lenne ebből a diplomaosztóig...?
        Legyen ez az első félév tanulság, annak a tanulsága, hogy a fiatal
        szervezetre is vigyázni kell!
        Ha végképp nem boldogul önerőből, kérjen segítséget pszichiátriai
        szakrendelésen!

        Jó egészséget kívánva:

         

         Dr. Dinya Zoltán

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-29 19:04:35; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 06:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: