Mit csináljak, ha gyermekem fél az elalvástól?

Kedves Doktornő,

a segítségét szeretném kérni. A kislányom 4, 5 éves alapvetően jó kedélyű, nyitott kislány. Sajnos egy évvel ezelőtt válásra került a sor, de a volt férjemmel minden tőlünk telhetőt megtettünk-teszünk azért, hogy a gyermekünk a legkevésbé sérüljön, és a változásokat "könnyen" vészelje át.  Sokáig nem is volt semmi gond, jómagam is meglepődtem azon, hogy a kislányom mennyire simán alkalmazkodott az új helyzethet, de mostanában olyan dolgokkal találom szemben magam, amit nem tudok hova sorolni, sem kezelni. Amiben pedig a segítségét kérném, végképp nem.  Egy apás hétvége után történt, hogy elmesélte, látott egy filmből egy részletet az édesapjánál és nagyon megijedt ott valamitől, és az apukájánál folyamatosan rosszat álmodik azóta. Aznap este nagyon nehezen aludt el, mindig felsírt, mert eszébe jutott a rossz álom. (az érdekes csupán az, hogy állítása szerint nem mostanában látta a filmet, hanem régebben, nem értem, hogy miért épp most jött ez elő? ) Akkor megbeszélrtük a dolgot, próbáltam segíteni, vígasztalni, ami hatásosnak is bizonyult aznap. De azóta, minden nap, amikor már jön a fürdés-idő elkezd sírni, hogy ő megint rosszat fog álmodni, belelovalja magát stb...és mindenfélét kitalál, hogy kitolja az elalvást. Kettő mese, mellébújás, még ezt kér, még azt kér, szóval kezdünk kb. ott tartani, ahol 2 éves korában. Nagyon nehezen tudom eldönteni, vajon valós félelem áll-e a dolog mögött - és ha igen, akkor hogyan segíthetnék neki egy álommal szemben, vagy egyszerűen csak próbálgatja még a határait. Sajnos ez utóbbit sem nagyon tudom lekezelni, ha csak egy kis zsarolásról is van szó. Persze nyilván látta a filmet és valóban félt tőle, de nem tudom, hogy nem arról van-e szó, hogy egyszerűen felhasználja ezt a dolgot, hogy több mindent érjen el. Hozzáteszem, hogy sajnos nem túl önálló, nem akar az lenni, és rengeteg figyelmet igényel, szinte egyáltalán nem játszik el magában, és lakáson belül is mindenhova kísérgetni kell.Kedves Doktornő, ebben a problémában szeretném a segítségét kérni, nem tudom, hogyan lehetne kideríteni a dolgai mögött húzódó motivációt és egyáltalán, mi lenne a helyes hozzáállás a részemről.

Válaszát előre is köszönöm

üdvözlettel: Noncsi07

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szorongás témában

Kedves Noncsi!

A kislány valószínüleg évek óta szorongásban él. Mindazt megélte a maga módján, ami miatt önök elváltak és azt is, amilyen változások most zajlanak körülötte.

Erre reagál félelmeivel, szorongásos tüneteivel, önállótlanságával. Akkor érzi magát biztonságban, ha nincs egyedül.

Először ezt kellene végig gondolniuk a (volt) férjével együtt.

Ha kell, elalváskor maradjon vele. De azt önnek kell elérnie, hogy biztonság érzést tudjon nyujtani a kislányának. Ehhez az kell, hogy ön is stabil legyen lelkileg, higyjen abban, hogy jól csinálja a dolgait, magabiztosan képviselje saját és a kislánya érdekeit.Legyen következetes, ne a kislány diktáljon, mert az neki nem jó.

Szeretettel, következeteséggel, határozottsággal, rugalmassággal el lehet érni, hogy a kislány szorongása elmúljék, és azt is, hogy ön higyjen abban, hogy tud a kslánynak jó anyukája lenni!

Üdvözlöm, és sok örömöt kívánok, és hitet önmagában:

Kazimir Ágnes

Kérdés: 2009. január 22., 09:59; Megválaszolva: 2009. január 22., 09:59
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Miért érzem rossznak magam és az...
Tisztelt doktornő/úr! 21 éves lány vagyok. Egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy miért becsülöm le ennyire magam és miért érzem rossznak az...
Depresszió
Kedves Doktornő! Nekem az a problémám, hogy refluxom és gasztritiszem van, ami már másodjára újult ki. Nem értem miért, hiszen szedtem kellő ideig...
Szorongásoldás
Jó napot! Pszichoterápiát folytatok pszichológusommal fél éve, azonban mivel nincs kiegészítve a kezelés semmilyen gyógyszerrel, (mert sok fajtát...
Hipochonder vagyok vagy pedig komoly...
Azzal a panasszal érkezem hogy rendszeresen van az hogy szédülök de csak akkor amikor semmit nem csinálok. De például mikor edzéseken vagyok akkor...